4 Май 2024 г. Събота

Езерото Байкал домакин на 42 км леден маратон

2014-03-25 16:54:22

Тук силата на духа и физическата подготовка са от ключово значение, защото в това състезание участниците се изправят лице в лице с едни от най-екстремните условия на Земята. В сравнение с този маратон Лондонският е като разходка в парка.

В това екстремно състезание участниците срещата суровия характер на природата, тичайки върху замръзналата повърхност на едно от най-старите и дълбоки езера в света.

Годишният Леден Маратон на Байкал е сред най-тежките спортни предизвикателства в света, на което състезателите трябва да пробягат дистанция от 42 километра в неприветливата „прегръдка“ на сибирския студ.

В това предизвикателство вземат участие състезатели от над 50 страни, като най-трудното за тях е да се преборят с вледеняващите ветрове, които сякаш обвиват дробовете ти в лед, а климатът като цяло е непредсказуем.

Състезанието отбелязва 10-тата си година, а в миналото тук условията са варирали от силни ветрове и пронизващ студ до слънчево време и приятно хладен въздух.

След като участниците преодолеят шока от климатичните условия идва и следващият проблем – повърхността на езерото. На места то може да бъде грапаво и доста масивно с неприятни ледени хълмчета, но сеизмичната активност и термалните извори под леда могат да го стопят и неочаквано да се образуват дупки водещи към ледената вода.

Ето защо екипи водени от Леден Капитан осъществяват проучвателни курсове с цел обезопасяване на трасето. Този екип проучва маршрута изключително внимателно, ползвайки сателитни снимки и проверявайки познати вече места, където ледът изтънява.

Финалното обезопасяване на трасето се извършва непосредствено преди старта на състезанието, а шест станции с напитки и храна са на разположение на участниците през определени интервали, като за целта се ползват специални моторници и обслужващи екипи.

В деня на състезанието, участниците спазват традицията, като в селцето Листвянка вземат участие в ритуала по пиене на водка. За целта всеки от тях „удря“ по един шот хубава руска водка в унисон с руските традиции.

Според вярванията пиенето на водката ще успокои духвете, които обитават езерото.

Езерото Байкал е част от ЮНЕСКО и се предполага, че се е оформило преди 20-25 милиона години.

С дълбочината си от 1700 метра то осигурява около 90% от питейната вода на Русия. Ледената покривка на езерото пък достига 1,5 метра по по-голямата част от повърхността му, което осигурява преминаването по него на камиони с тегло до 10 тона.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати