27 Април 2024 г. Събота

Номера на лични карти са били използвани незаконно при преброяването през 2011 г.

2014-03-25 16:39:38
Номерата на личните карти на граждани, участвали чрез интернет в Преброяването на населението през 2011 г. , са били използвани неправомерно вместо да се използва електроне подпис, както в други страни от ЕС. Това е заключението на Националния статистически институт, който до края на месеца трябва да представи в "Евростат" окончателните данни за преброяването.

Сегашното ръководство на института разпространи днес резюме от критичен доклад, в който описва множество нарушения на процедурата на преброяване, неточности, слабости и пропуски. То предлага да бъде направено ново микропреброяване, а Държавната финансова инспекция да провери как са били похарчени парите. 

Като едно от нарушенията се посочва уволнението още при пробното преброяване през 2010 г. на шестима ключови експерти, трима от които са били върнати на работа по-късно с решение на съда. В резюмето не се посочва нищо по-конкретно, но вероятно става дума за уволнението на шефа на дирекция "Демографска и национална статистика" в НСИ Иван Балев и други петима след скандал, предизвикан от ВМРО.

Партията се възмути, че в електронната анкетна карта сред възможните отговори за етническа принадлежност бяха посочени "българска", "турска", "ромска" и "други", а в падащо меню опциите като "македонци", "гагаузи", "българомохамеданин",  "афроамериканец" и други. Тогава статистиците се защитиха, че използват номенклатури от предходни преброявания. След скандала тогавашният председател на НСИ Мариана Коцева подаде оставка, премиерът Бойко Борисов не я прие, но уволни двама от заместниците й, а тя - трима души от по-ниските нива. 

Според сегашното ръководство онлайн преброяването е било предприето прибързано, без задълбочена подготовка и без проучване на опита от други страни. През 2010 г. ГЕРБ с промяна в закона измести преброяването за февруари 2011 г. вместо за март, както беше планирано и така подготовката трябваше да се извърши в съкратени срокове. Тогава обяснението беше, че управляващите се нуждаят от информацията, за да подготвят Националната програма за развитие България до 2020 г. и новия 5-годишен програмен период за усвояване на европейски фондове - 2013-2017 г. 

Според сегашното ръководство неправилен е бил и акцентът в медийната кампания на преброяването, защото насърчавала да се участва онлайн. Освен това било разяснявано, че въпросите, свързани с етническата група и вероизповеданието, не са задължителни, вместо да се наблегне на уникалността на преброяването като източник на тази информация. Според авторите на доклада относителният дял на неотговорилите на тези въпроси е твърде висок, но се прикрива с доброволността на отговора. Общо 2.3 млн. души не са отговорили за принадлежността си към определено вероизповедание.

Докладът, изготвен сега, поставя под съмнение броя на населението, установен от преброяването към 1 февруари 2011 г. - 7.364 млн. души и смята, че е надценен. Нереалистично, според сегашните оценки, е, че през 2011 г. жилищните сгради са се оказали с 64 хил. по-малко, отколкото при предходното преброяване през 2001 г., въпреки строителния бум по това време.  

Сред другите нарушения са необосновано бързото определяне на преброителните участъци, краткото обучение на преброителите - за няколко часа вместо за 2-3 дни. Имало случаи, при които електронната карта пък е попълвана от един член на домакинството от името на други, които в момента отсъстват. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати