26 Април 2024 г. Петък

Курир: EVN попадна дълбоко в политическата бъркотия на България

2014-03-25 10:30:44
На австрийския енергиен доставчик EVN предстоят изнервящи дни, пише австрийският вестник "Курир". Българският енергиен министър поиска от дъщерното дружество на EVN в страната да изплати до сряда около 60 милиона евро на държавната енергийна компания НЕК, в противен случай лицензът на EVN в България ще бъде отнет, мениджмънтът на дружеството ще бъде изхвърлен, а самото дружество - одържавено, обобщава австрийският вестник, цитиран от БТА.

"Енергийният министър Драгомир Стойнев твърди, че EVN дължи на НЕК милиони. Австрийците яростно оспорват това, отказват да направят плащането и изчакват дали правителството в София действително ще дръзне да пристъпи към национализация", посочва "Курир".

Публикацията продължава: "Икономическият фон на конфликта е лесно обясним: България въведе през 2012 г. финансово подпомагане за екологичното електричество, което доставчиците на ток трябваше предварително да финансират.

Затова EVN България, както и двата други доставчика на ток в страната, чешките ЧЕЗ и "Енерго-Про" ( те имат същия проблем като EVN), изплатиха финансовите помощи на слънчевите и вятърни паркове, управлявани предимно от частни бизнесмени.

Правителството обеща, че НЕК ще възстанови средствата. Но парите от НЕК така и не дойдоха. В резултат на това EVN България спря плащанията към НЕК, от чиито производствени мощности купува ток и се обърна към арбитражен съд във Вашингтон.

Според говорителя на EVN Щефан Цах междувременно в спора с НЕК става дума за общо 120 милиона евро, които НЕК дължи на EVN.

В случай на отнемане на лиценза арбитражният съд ще трябва да разгледа и обезщетенията за EVN. Това би могло да излезе скъпо на България. През 2005 г. EVN купи българския доставчик за 270 милиона евро и оттогава е инвестирало 600 милиона евро.

С този спор EVN попадна дълбоко в политическата бъркотия в България.

Държавната компания НЕК би могла да бъде сравнена по-скоро с пробита лейка, в която се изсипват пари, които изтичат някъде, отколкото с енергиен и минен концерн. Твърди се, че НЕК се затруднява да изплаща заплатите на миньорите. За министър Стойнев, социалистическият топ кандидат за евроизборите в България (бел. ред. Стойнев не е в листата на БСП за евроизборите), това би било катастрофа. Затова той би трябвало да опита да напълни касата на НЕК. Чуждестранните енергийни концерни изглеждат най-подходящи за това."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати