28 Март 2024 г. Четвъртък

"Ведомости": Русия рязко ще увеличи и модернизира Черноморския флот

2014-03-25 10:27:10

С отпадането на украинския контрол над случващото се в Крим и руските бази там Министерството на отбраната на Русия планира рязко засилване и модернизиране на Черноморския флот в следващите 5 години, съобщи в."Ведомости".

Според московското издание започва ревизия на всички планове за развитие на базирания в Севастопол флот, тъй като с анексирането на полуострова са се открили възможности за нови военноморски бази и няколко военни летища.

Източник от делегацията на министър Сергей Шойгу, който в понеделник посети Крим, казва, че завзетите украински бази се нуждаят от сериозен ремонт, преди да могат да бъдат използвани от руската армия.

Но ръцете на Москва вече са развързани да възстанови тези части от флота си, които са били ликвидирани през последните 20 години поради недостиг на средства и несъгласието на украинските домакини. Ще бъдат обновени корабите, самолетите и военната инфраструктура, като общите разходи само в инфраструктура вероятно ще надхвърлят 100 млрд. рубли. (над 200 млн. евро).


Анализаторът Дмитрий Болтенков споделя пред "Ведомости", че най-вероятно ще бъде възстановена разформированата преди няколко години 30-та дивизия кораби на Черноморския флот. В нея ще постъпват нови стражеви кораби от проекта 11356 (изграждат се 5, като първият от тях - "Адм. Григорович" бе спуснат на вода в Калининград на 14 март) и така от сегашните 5 скоро ще има 7-9 кораба.

Ще бъде възстановена и бригада подводници, като част от поръчаните 6 броя от проекта 636.3 ще са базирани в Севастопол. По този начин вместо 2 руските подводници ще станат 7.

Очевидно е също, че ще бъдат разположени модерни ракетни и противокорабни комплекси, зенитната защита ще използва С-300 и С-400, ще се обнови авиационната група, съставена в момента от остарели Су-24 и ще има хеликоптерна група. Вместо 20 изтребител-бомбардировачите вероятно ще станат 30-40.

Основната група войски ще бъде силно увеличена, предполага Болтенков, и от сегашните постоянно базирани около 12 500 души ще скочи на 30-40 000, като част от тях  ще дойдат от Южния военен окръг, а няма да се създават наново.

Засега не е известна съдбата на превзетите от руската армия украински кораби, подводница и няколко самолета.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати