24 Април 2024 г. Сряда

Камен Ситнилски: "Неидентифицирани елементи" овладяват Прокуратурата

2014-03-25 10:12:49

Отстраненият от Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски обяви категорично, а и за пореден път, че ще обжалва пред съда уволнението си от Съвета.

По думите му изключването му от магистратските среди е признак за "овладяване" на съдебната власт и конкретно на прокуратурата след "настъпление на неидентифицирани елементи".

Пред bTV той отказа да назове конкретни имена и остави на държавата да си свърши работата – в лицето на правителството, МВР и ДАНС.

 

"Няма да кажа кои са кукловодите, аз съм стигнал до този извод след мои логически съждения, базирайки се на някои факти. Това е работа на държавата. МВР, ДАНС и прокуратурата са тези, които трябва да установят кой по неправомерен начин иска да овладее съдебната система. Аз не се имам за жертва, но ще се защитавам със средствата и начините, които са ми предоставени от закона", каза той.

По думите му мотивите, които го подтикнали да търси правда пред съда, са несправедливостта и беззаконието.

Камен Ситнилски бе отстранен като член на ВСС на 13 март след процедура, която нарeче неправомерна. Производството срещу него беше образувано заради съмненията, че той е използвал положението си на зам.-главен прокурор, за да бъде избран за член на Съвета.

"ВСС прие едно решение с 16 гласа "за" отстраняването ми . В случая трябваха минимум 17 гласа, защото 2/3 от целия състав (ВСС е съставен от 25-има членове – бел. ред.) са 17 гласа", обясни прокурорът, позовавайки се на Закона за съдебната власт.

По думите му определените хора "явно са тези 16 членове на ВСС гласували за отстраняването ми. Явно възприемат указания на чужди на съдебната система хора", уточни той.

Притиснат да назове имена, Ситнилски обяви, че двама от членовете на ВСС имат допуск до класифицирана информация, издаден от председателя на родното ФБР Владимир Писанчев.

"ДАНС издава допуск, това е неправомерно. Това е незаконно, те четат информация и я преразказват на колегите от ВСС и им въздействат", отсече Ситнилски, без да назове конкретни имена.

Уволненият прокурор каза, че е изпратил сигнала си и до парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност, но оттам отговор няма.

"Никакви доходи нямам след уволнението, защото няма откъде да ги имам", настоя той, но пък уточни, че след уволнението от ВСС са му били изплатени 20 заплати накуп, както и неползвани отпуски.

"Информирам гражданите, че се издържам от почтени трудови доходи, които съм си заслужил", заключи Камен Ситнилски.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати