25 Април 2024 г. Четвъртък

Г-7 е готова да засили санкциите срещу Русия

2014-03-25 10:10:04

Страните от Г-7 предупредиха Русия, че са готови да засилят санкциите в случай на ескалация в Украйна, предаде Франс прес, цитирайки комюникето, разпространено в края на извънредната среща на високо равнище на Г-7 в Хага.

Потвърждавайки решението си да не участват в насрочената среща на високо равнище на Г-8 в руския град Сочи, тези страни предупредиха, че ще наложат "координирани санкции за отделни сектори, които ще имат все по-значителни последици за руската икономика, ако Русия продължи тази ескалация".

Г-7 планира да проведе среща на високо равнище в Брюксел през юни, а не както бе предвидено в Сочи и във формата Г-8, отбелязва Ройтерс.

"Изглежда има съгласие за най-важните сектори (в които могат да бъдат наложени санкции - бел. ред.): енергетиката, банките и финансите, оръжията...", посочи високопоставен американските представител, който пожела анонимност, коментирайки евентуалните санкции, които Г-7 може да наложи на Русия, ако ескалацията в Украйна продължи, допълни АФП.

"Приемането на подобни санкции би засегнало цялата икономика и всеки признава, че за това се плаща цена. Само че тази цена ще бъде много по-висока за руснаците, които ще загубят повече от изолация на глобално равнище", допълни същият анонимен източник на АФП.

"Дипломатическите пътища за успокояване на ситуацията остават отворени и ние насърчаваме руското правителство да се възползва от тях", допълни в комюникето си Г-7, призовавайки Москва да започне преговори с Украйна и "да приеме предложенията за международно посредничество".

Ръководителите на Г-7 прекратиха участието си в Г-8 "докато Русия промени поведението си и докато бъде възстановена среда, благоприятна за конструктивен диалог".

Страните от Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ) потвърдиха подкрепата си за украинския народ, който се стреми да възстанови единството си, демокрацията си, политическата си стабилност и икономическото си благоденствие", се посочва в комюникето от срещата на Г-7 в Хага, където днес приключва срещата на върха за ядрената сигурност.

Г-7 не можа да изключи Русия от Г-8. Тъй като такава процедура просто не съществува, на страните от Г-7 им се наложи да обявят, че спират собственото си участие в Г-8, за да се замрази този формат, предаде пък ИТАР-ТАСС.

В тази светлина Г-7 се отказа и от участие в срещата на външните министри от Г-8 в Москва през април и обяви намерението си да започне консултации на министрите на енергетиката от Г-7 за гарантиране на "взаимна енергийна сигурност", отбеляза руската информационна агенция.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати