29 Март 2024 г. Петък

Избори се печелят с гласове, а не с квоти!

2014-03-25 10:06:23

Квотите в Централната избирателна комисия (ЦИК), заради които се сдърпаха ГЕРБ и ДПС, както и управляващото мнозинство и президента, нямат никакво значение, убеден е проф. Михаил Константинов. Пред БНР той припомни на политическите партии, които ще участват на вота на 25 май, че избори се печелят с гласове, а не с квоти.

Професорът е категоричен, че разговорите около състава на ЦИК са излишни. „Никакво значение нямат квотите. Който се е натискал за квоти в избирателните комисии в българската история, той е губил катастрофално изборите“, посочи той.

Той даде за пример победата на НДСВ на изборите през 2001 година и тази на ГЕРБ през 2009 година.

„Когато дойде Царят през 2001-ва година, той нямаше нито един член в ЦИК, РИК и секционните комисии и ги измете. 2009 година, когато дойде Бойко Борисов на бял кон, той имаше 1 член в ЦИК и почти нямаше членове в РИК и СИК. Бойко измете ли ги - измете ги. Тогава Тройната коалиция си беше подредила цялото ръководство и пълно мнозинство във всички комисии, включително квалифицирано. Резултатът беше, че БСП постигна най-ниския резултат в цялата си история – 40 депутата в Народното събрание“, коментира Константинов.

Все пак възможно решение за изход от скандалите около ЦИК Константинов вижда в промяна на новоприетия Изборен кодекс, като местата в комисията бъдат увеличени. 

„Едно от възможните решения е това, което вчера се спомена като предложение на ГЕРБ и ДПС, да се разшири съставът на ЦИК. Тогава този конфликт би могъл да изчезне. Време за това има, защото ЦИК е в самото начало на своята работа“, коментира той. 

Според професора ГЕРБ и ДПС взети заедно имат повече от 120 депутати и могат да прокарат каквото решение искат, включително и да свалят правителството. 

„Ако толкова много държат някой да не ги излъже, да подсигурят наблюдатели в секционните комисии, където може и да стане нещо. На ниво районна комисия, още по-малко на ниво централна комисия, където заседанията се предават онлайн, нищо лошо не може да се случи“, обясни той.

По думите му  в Изборния кодекс има още подводни камъни, но те няма да се появят на евроизборите, а на парламентарните.

 

До скандалите за състава на ЦИК се стигна, след като държавният глава Росен Плевнелиев подписа указ за квотите, давайки 6 места на ГЕРБ, а само едно на ДПС. Заради това ДПС и БСП блокираха избирането на заместник-председател от ГЕРБ и така на практика комисията остана да работи в непълен състав.

Идея за промяна на кодекса възникнала на разговор между лидера на ДПС Лютви Местан и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов при президента вчера преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати