19 Април 2024 г. Петък

За 6 месеца: 3350 българчета са напуснали България!

2014-03-25 10:02:38

Над 3350 ученици от страната са напуснали училище и са заминали в чужбина през първия учебен срок, обяви зам.-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева на семинар в Разград.

По думите й трудно се проследява това какво се случва с децата, които напускат страната ни – дали продължава тяхното образование, попита тя.

Според данните към момента броят на учениците у нас е 714 343.

"Прави впечатление обаче едно изключително движение на учениците в рамките на учебната година", каза Тенева. Това според нея създава напрежение, неустойчивост и затруднява качеството на обучение.

Броят на трайно непосещаващите училище в страната поради отсъствия ученици е 543, поради слаб успех - 15, а по социални и семейни причини - 1054.

"Това показва, че проблемът освен образователен е и социален", настоя Тенева, цитирана от БТА. 

Тя посочи, че преждевременното напускане на училище е значим социален и икономически проблем, защото той намалява значително възможността за реализация в живота и на пазара на труда.

"При тези, които притежават основно и по-ниско образование, нарастват рисковете от социално изключване и то създава предпоставки за влошаване на качеството на живот и благосъстоянието на сегашните и бъдещите поколения", отбеляза зам.-министърът.

Атанаска Тенева смятаа, че задължителна стъпка по пътя към образованието на 2014 година е разработването на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система.

Зам.-министърът поясни, че Стратегията е разработена съгласно препоръка на Съвета на Европейския съюз. Тя се разработва от междуведомствена група, която до края на март трябва да представи на министъра на образованието конкретен план за действие.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати