28 Март 2024 г. Четвъртък

Доган ще трябва да доказва качествата си на хидролог и геолог

2010-09-02 16:47:15

Лидерът на ДПС Ахмед Доган ще трябва да доказва пред съда, че притежава необходимите професионални качества, за да бъде консултант по хидроенергийни проекти.

Днес Върховният административен съд даде ход на делото за конфликт на интереси на лидера на ДПС, което е образувано по сигнал на парламентарната комисия „Антимафия“. 

То е за хонорара от 1,5 милиона лева, които Доган е получил по 4 договора, сключени с Института за строителство и минно дело (дъщерно дружество на „Минстрой холдинг“).

Според комисията Доган е нарушил Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, като не е декларирал, че е сключил договорите за консултантски услуги по проектите „Цанков камък“, каскадата „Горна Арда“, яз. Тунджа и Доспат.

Самият Ахмед Доган не присъства в съдебната зала.

Днес ВАС го задължи да представи в 7-дневен срок докладите за свършената от него работа по четирите договора. Освен това лидерът на ДПС ще трябва да предостави доказателства за професионалната му квалификация в областта на хидрологията, строителството и минното дело.

Институтът по строителство и минно дело ще трябва да представи докладите за извършената от Доган работа. А от Антикорупционната комисия – да дадат протокола от заседанието, на което бе взето решение да сезират ВАС.

Същевременно съдът задължи Министерския съвет, Националната електрическа компания и министерството на икономиката да предоставят редица документи, свързани с финансирането на обектите, избора на инвеститори, подизпълнители, както и дали строителството на „Цанков камък“ е финансирано със средства от заема за АЕЦ „Белене“.

След края на заседанието адвокатът на Ахмед Доган – Румен Еленски, заяви, че няма представа дали лидерът на ДПС може да докаже професионалната си компетентност като консултант по хидроенергийните проекти.

Той бе категоричен, че конфликт на интереси няма, а докладът на комисията „Антимафия“ е политически и „само въпрос на въображение“. Еленски упрекна депутатите, че не са събрали доказателства, а са изтъкнали само политически аргументи.

Адвокат Елеонора Николова, която представлява антикорупционната комисия, коментира след заседанието, че Ахмед Доган е бил избран за консултант по проектите в качеството му на политик, а не в това на геолог.

"Има конфликт на интереси, защото именно Минстрой холдинг – близка до г-н Доган фирма, е работила по най-скъпия обект в България. Защото към настоящия момент, по данни на председателя на НЕК, струва 460 млн. евро. Това са държавни пари. Те са отишли в по-голямата си част в Минстрой холдинг“, каза Николова.

Следващото заседание на ВАС е на 23 септември.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати