18 Април 2024 г. Четвъртък

България не признава референдума за Крим, Бареков предлага Калфин за еврокомисар, Борисов и Местан пиха помирително кафе...

2014-03-23 08:45:33

Наближаващите евроизбори са сред водещите теми на съботните вестници.

"Категорично няма да променя указа си за ЦИК. Няма да допусна гласът на българските избиратели да бъде подменен, още повече - използвайки джобни калкулатори и креативно местене на запетаи. Аз си свърших работата, очаквам и парламентът да си я довърши", каза президентът Росен Плевнелиев в интервю пред БНТ.
Скандалът започна в четвъртък, когато Плевнелиев реши, че парламентарните сили не могат да се разберат за квотите в ЦИК, и ги определи сам. 
Ползвайки собствена математика, той даде на ГЕРБ 6 редови членове на ЦИК, на БСП - 5, на "Атака" и на ДПС - по 1. Изборният кодекс го задължи да даде по едно място на още две политически сили - НДСВ и Синята коалиция. Така Плевнелиев определи 15 от 19-те членове на ЦИК. Кпоред Изборния кодекс останалите 4 места в ЦИК се определят от парламента. Тези 4 места са за ръководството на комисията - председател, двама заместници и един секретар. Те трябва да се разпределят между 4-те парламентарни сили. 
Малко след решението на Плевнелиев мнозинството в НС директно обвини държавния глава, че нарушава конституцията и дава едно място повече на ГЕРБ за сметка на ДПС. В пленарна зала бе прието друго разпределение на състава на ЦИК - 5 места за ГЕРБ, 5 за БСП, 2 за ДПС, 1 за "Атака". БСП и ДПС решиха да не спазват Изборния кодекс и отказаха да подкрепят представител на ГЕРБ в ръководството на ЦИК.
БСП и ДПС настояват президентът да издаде нов указ, за да бъде попълнен съставът на ЦИК, която в момента има с един член по-малко. От ГЕРБ пък настояха парламентът да гласува наново кандидатурата им за заместник-председател на комисията..." - в. „Сега".

„Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Неделчева и Владимир Уручев са първите четирима в листата на ГЕРБ за европейските избори, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Кърджали
Той допълни, че следващите кандидати за евродепутати ще обяви следващата седмица. "За да има интерес", обясни той. "Има евродепутат от ГЕРБ, който няма да влезе в новата листа", повдигна крайчеца на завесата Борисов, но отказа да каже кой е.
"При повече политическа култура и толерантност, като начало би могло да се направи общ щаб на партиите, които са членове на Европейската народна партия", смята Борисов.
"Всички депутати, които отидат в Брюксел, и от нас, и от реформаторите, и от център-дясно, ще идат в една парламентарна група. Тези от БСП и АБВ също ще идат в една група. Затова, като начало, би могло да се започне с общ щаб, който да синхронизира действията, да водим политика с ЕНП като ценности, отработване на теми. Ние сме отворени", каза бившият премиер.
"Няма как да се направи сега обща листа. Но нищо не пречи общ щаб..." - в. „24 ччаса".

„Ивайло Калфин няма да стане евродепутат, но е една отлична кандидатура за еврокомисар. Това заяви лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Той предупреди, че правителството трябва да бъде много внимателно при избора на следващ еврокомисар. "Всички партии, излъчили евродепутати, трябва да седнат и заедно да изберат кандидатурата на България за еврокомисар, за да не се стига до скандала, както беше с Румяна Желева", каза Бареков... 
По-късно от партията на Бареков припомниха, че кандидат-кметът Петър Теофилов, подкрепен от тях, който днес излиза на балотаж срещу червения представител в с. Богданов дол Николета Максимова, е подкрепен и от АБВ, чиято номинация за евродепутат е Ивайло Калфин.
По-рано през деня лидерът на "България без цензура" покани в патриотичния им съюз и СДС. "Партията да си помисли къде е нейното място - в Реформаторския блок при Кунева и Корман Исмаилов или при нас"За първи път няма да има десен евродепутат в Европарламента. Реформаторският блок няма да вкара свой представител, ГЕРБ не е автентичната десница, а и Кунева не е дясна". Според него обаче съюзът около ББЦ няма да се разтяга до безкрайност. Следващата седмица предстои подписване на споразумение и със Съюза на свободните демократи (ССД). По думите на Бареков там има млади хора с идеи и технократи...
"България без цензура" подписа и споразумение за сътрудничество с партия "Движение Гергьовден". "Това бе много желан от нас миг. Споразумението ще е основа за създаване на голям патриотичен съюз, който да се яви на няколко избори. То е изчистено на базата на диалога между двете партии и основните принципи, на които сме стъпили"Движение Гергьовден" ще има представител в нашите листи за евроизборите - и Любен Дилов, и Драгомир Стефанов са желани там". Зам.-председателят на ББЦ Росен Петров пък припомни, че е сред основателите на "Гергьовден"... - в. „Стандарт".

„Очаквано лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева ще е водач на листата на Реформаторския блок за евроизборите. Това беше решено на днешното разширено заседание на Гражданския съвет на Реформаторския блок, съобщи агенция "Фокус".
Втори в листата е досегашният евродепутат Светослав Малинов, който е и зам.-председател на ДСБ...
На трета позиция е лидерът на СДС Божидар Лукарски, следва го председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов..." - в. „Дневник".

„Сделката между Реформаторски блок и ГЕРБ включва реформаторите доброволно да сдадат десницата, обяви в Благоевград евродепутатът и кандидат за нов мандат от "Синьо единство" Надежда Нейнски, цитирана от партийния пресцентър.
Според нея тезата "няма леви, няма десни, всички срещу мафията" цели именно това. "Реформаторите дават десния си суверенитет на либерални и центристки партии. За това и ГЕРБ ги имат като партньори- защото по този начин ГЕРБ стават монополист в дясното политическо пространство", смята Нейнски. "Синьо единство" категорично се противопоставя на това, заяви тя.
Според "Синьо единство" модерната нова десница на България трябва да е европейска, да е горда с миналото си и със самочувстие да дава решения за бъдещето на страната. По думите й отношенията между Реформаторски блок и ГЕРБ са тежък политически компромис. Дясното управление между 1997-2001 година беше най-успешното управление на България и смятам, че е изключително погрешно да се слага знак на равенство между правителството на ОДС и правителствата с участието на НДСВ, каза още Нейнски..." - в. „Дневник".

Българската позиция за събитията в Украйна също е сред темите на всекидневниците.

„Имаме действия на Русия, които представляват нарушаване на териториалната цялост и на независимостта на Украйна. Това е една позиция, която беше изразена, подкрепена, заявена в рамките на различните международни форуми и на министри, в които участва България, в Европейския съюз и в НАТО", каза Ангел Найденов, министър на отбраната, в интервю за „Дарик". 
Той заяви, че подкрепя действията на президента да свика Консултативен съвет по национална сигурност и да направи опит да потърси една консолидирана позиция на България за анексирането на Крим.
„Не могат да се признаят резултати, които са в нарушение както на законодателството на Украйна, така и на международните норми. Още повече, че в случая имаме договорености от 1994 година - тогава, когато се взема решението за отказ на Украйна от ядрените бойни глави и тяхното връщане на Русия. Тогава имаме международно признати граници, с гаранции включително и от Русия", добави военният министър.
Министър Найденов не пожела да коментира различните позициите и изявленията на депутати от парламентарната група на Коалиция за България, които имат различно мнение, но не се съгласи с определението за действията на министър Вигенин. „Не виждам нищо по-естествено от това министърът на външните работи да посети дори размирни райони, какъвто беше районът на Украйна, да проведе срещи с представители на едно управление, което е признато и прието от международната общност", каза още Ангел Найденов..." - в. „Труд".

„Поне десет области в България ще пострадат, ако Европейският съюз наложи търговско-икономически санкции, а Русия отговори с реципрочни мерки. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов. Той подчерта, че държавата ни не признава референдума в Крим...
Министър Найденов заяви, че не могат да се признаят резултати, които са в нарушение на законодателството на Украйна и на международните норми. Той допълни, че България е подкрепила политическите санкции срещу Русия. "Друг е въпросът за търговско-икономическите санкции, там трябва да търсим някакви компенсации. Затова трябва да направим оценка на въздействието и да представим нашата позиция", категоричен бе министърът на отбраната. Без да навлиза в детайли, той посочи, че има поне десет области, в които ще се види негативното отражение на реципрочни действия от страна на Русия по отношение на България при възможни търговско-икономически санкции. Като пример ресорният министър посочи, че в сферата на отбраната те биха се отразили предимно на военнотехническото партньорство с Русия и преди всичко от гледна точка на поддържането на летателната годност и техническата изправност на нашите изтребители.
Министър Найденов подкрепи идеята за свикването на Консултативен съвет по национална сигурност. Но изрази съмнение, че ще бъде постигната единна позиция за ситуацията в Украйна. "Има две обстоятелства, които биха повлияли върху постигането му - първо, до момента имаме трудно примирими позиции, които вече са изразени преди свикването на КСНС, както и диаметрално противоречие и крайни схващания, каквато е и позицията, изразена от президента. Второ, КСНС се провежда във времето на един много сериозен политически скандал, във фокуса на който е именно президентът Плевнелиев, който според парламентаристи грубо е нарушил текстове от закона за избирателния кодекс. Това няма как да не се отрази на атмосферата..." - в. „Стандарт."

В. „Дневник"За събитията в Украйна Нейнски коментира, че ключово за демокрацията в Украйна е Европейският съюз да не е разделен в позицията си, защото днес е модерно да се критикува ЕС - били слаби, били неубедителни, но Европейският съюз е безалтернативен, той е единствената гаранция за демокрацията в Европа. За Русия важен е не толкова Крим, важна е Украйна. Без Украйна Путин не може да направи своя Евразийски съюз, каза тя и допълни, че за това позицията на България трябва да е много категорична..."

Вестниците съобщават и за на помирителна среща  на кафе между Бойко Борисов и Лютви Местан.

„Лидерите на ГЕРБ и ДПС - Бойко Борисов и Лютви Местан, се срещнаха в заведение в Кърджали, след като цял ден уговаряха задочно срещата си, съобщи кореспондентът на "24 часа".
"За тези, които ще опитат да спекулират, подчертавам изрично - след тази среща с Местан, нито ще правим коалиции, нито ще сме по-малко опозиционни", заяви Борисов.
Милко Багдасаров от БСП му връчи членска карта за волейболен клуб "Арда"...
„Ако лидерът на ДПС ме покани на кафе, ще отида при него не за да правя коалиции, а заради хората. Редно е днес да изпием по едно кафе с Местан в центъра на Кърджали", заяви Борисов..." - в. „24 часа".

„По-рано днес бившият премиер се срещна с младежката организация на ГЕРБ в Кърджали. Там той обяви първите четирима от листата на ГЕРБ за евроизборите...
„Днес излизам и му казвам, че ДПС е мост с мюсюлманите, и затова трябва да седнем и да пием по кафе. Това е политическият майсторлък - да бъдем мост и с мюсюлманите, и с българите изселници", допълни той.
Малко след това дойде и отговорът на Местан от пресцентъра на ДПС заедно с припомняне на друг случай, в който двамата с Борисов са пили кафе - когато Местан „обърка" вратите на резиденциите в „Бояна" и вместо с президента Георги Първанов, при когото се запътил първоначално, пи кафе с Бойко Борисов.
„Ние с г-н Борисов в Бояна сме пили кафе, какво остава за Кърджали. Тогава заради нелепа случайност, аз бях некакен гост, а той - неволен домакин. Сега съм готов да си разменим ролите. Т.е. готов съм да бъда неволния домакин", заяви Лютви Местан..." - в. „Труд".

„Борисов и Местан пиха кафе в Кърджали заради възродителния процес
Кафето, което изпиха днес заедно в Кърджали лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан, сближи позициите на двете политически централи най-малко по три позиции - оценката за възродителния процес като цели и методи, проблема със сформирането на ЦИК след указа на президента Плевнелиев и темата за езика и стила на кампанията за избор на евродепутати, съобщи Дарик. 
Темата за възродителния процес бе наложена от лидера на ДПС Лютви Местан като повод за това бе изказване на Бойко Борисов преди пет години, в което той оправда целите на възродителния процес, но не одобри методите му. 
„Възродителният процес и като цели, и като метод, и като средства, е осъден отдавна от всички. Както ГЕРБ има претенции, че много български мюсюлмани са наши кметове, общински съветници и членове, така и ДПС има. И тези хора не бива да бъдат мачкани и противопоставяни, а точно обратното - да живеят в мир и в съгласие", коментира след срещата Борисов.
По думите му срещата му с Местан в Кърджали е станала добър знак за всички граждани на България, че над политиката трябва да стои стабилността и етническата толерантност. 
"Темата за етническия мир не е въпрос само на думи. Етническият мир трябва да се осмисли като нещо, което стои над всякакви партийни различия и пристрастия", коментира Лютви Местан, удовлетворен от казаното от Борисов по повод целите и методите на възродителния процес.  
„В Кърджали е най-доброто място, където да опровергаем всички приказки за етническа нетолерантност, да покажем, че българските мюсюлмани, мохамедани и християни могат да бъдат мост на приятелството, а не на разделението. Защото най-лесно се драсва клечката на етническия конфликт", коментира Борисов след приключилата среща...
Той определи днешната си неформална среща с лидера на ДПС като добър знак за всички български граждани за това, че над политиката стои стабилност и етническа толерантност. 
„Аз пия турско кафе, Местан плати сметката, но не приемам никакви спекулации за някакви политически споразумения, за бъдещи коалиционни планове, освен да демонстрираме на гражданите на Кърджали и на цяла България, че политиката е важна, но стабилността и толерантността трябва да стоят над всичко", предупреди Борисов.
По време на срещата между двамата лидери са се разбрали да се опитат да постигнат съгласие по сформирането на ЦИК на срещата с лидерите на парламентарно представените политически сили при президента Росен Плевнелиев, насрочена за понеделник..." - в. "Сега".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати