20 Април 2024 г. Събота

Visa и MasterCard прекратиха обслужването на банкови карти, издадени от банка "Россия"

2014-03-21 13:37:07
Международните платежни системи "Виза" (Visa) и "МастърКард" (MasterCard) прекратиха без предупреждение обслужването на банкови карти, издадени от руската банка ОАО АБ "Россия", за която се твърди, че е осигурявала материална помощ на руското управление и която е обект на американски санкции, предадоха световни агенции.

"Ръководството на банката разбира трудностите на клиентите в сегашната ситуация и ще направи всичко за решаването им", посочва банката в съобщение. Клиентите с такива карти могат да теглят пари без ограничение от банкоматите на банка "Россия", "Собинбанк" или "Обединена платежна система", се казва в осъобщението на сайта на банката, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Банка "Россия" отбелязва, че не е въвеждала никакви ограничения по осъществяване на операциите с банкови карти. "Виза" и "МастърКард" обаче са престанали без предупреждение да оказват услуги по платежни операции на нейни клиенти. В момента банката обслужва около 24 000 корпоративни и 470 000 частни клиенти.

Нейни партньори по проекти за заплати са най-големите руски компании, сред които Руските държавни железници, Центртелеком, руските пощи, "Сургутнефегаз", "Росгосстрах" и други.

Банка "Россия", чийто основен акционер е предприемачът Юрий Ковалчук, работи стабилно и се подготвя да юридическа защита на своите интереси и на своите клиенти във връзка със санкциите от Съединените щати, съобщава банката.

Акциите на руските банки съществено поевтиняха на Московската борса след обявяването на нови санкции на САЩ срещу Русия, съобщава ИТАР-ТАСС. Котировките на ценните книжа на "Сбербанк" се понижиха с 3.02 процента, на ВТБ - с 3.44 процента, на "Уралсиба" - със 7.16 на сто, а на "Росбанк" - с 4.5 процента към 10.30 часа московско време.

Акциите на "Новатек" поевтиняха със 7 процента до 335.5 рубли след съобщението на Вашингтон, че включва Генадий Тимченко в списъка с лица, срещу които се въвеждат санкции. Тимченко притежава над 20 на сто от "Новатек". Акциите на "Полюс Золото" също поевтиняха значително - с 4.9 процента.

В същото време борсовите индекси ММВБ и РТС отчитат спад с 3-3.6 процента. Курсът на долара на Московската борса се повиши с 5 копейки до 36.43 рубли, а на еврото - с 10 копейки до 50.23 рубли.

Руският заместник-министър на финансите Алексей Мойсеев заяви пред журналисти в Москва, че не очаква голямо непосредствено отражение на санкциите на Запада върху руския финансов сектор заради кримската криза, предаде "Ройтерс". Той коментира и понижената прогноза на Русия от "стабилна" до негативна" от международните рейтингови агенции Standard & Poor's и Fitch. подчертавайки, че според него това няма да повлияе на кредитоспособността на страната.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати