29 Март 2024 г. Петък

ЕС подписа политическата част от споразумението за асоцииране с Украйна

2014-03-21 13:35:56
Европейският съюз подписана политическата част от споразумението за асоцииране с Украйна, предадоха световните агенции. С това Украйна вече е с една крачка по-близо до ЕС.

Първите подписи на документа сложиха председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. След това документът беше подписан и от министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк, както и от представителите на всички държави членки на ЕС.

През ноември миналата година отказът на бившия президент Виктор Янукович да парафира документа провокира масовите протести. Днес Европа се надява подписването му да помогне за стабилизирането на Украйна.

"Украйна иска да бъде част от голямото европейско семейство, и подписването на политическата част от споразумението за асоцииране е първа стъпка в тази посока", заяви премиерът на страната Арсений Яценюк в Брюксел, цитиран от БНР. Той определи парафирането на документа като исторически акт и го посвети на хората, които се бориха и отдадоха живота си за европейското бъдеще, правата и свободите на украинския народ.

"Моята страна е изправена пред много предизвикателства – икономически, политически и военни. С подписването на този договор показваме на целия свят, че сме заедно, че Украйна споделя европейските ценности, и че заедно можем да успеем. Знам, че пътят ще е много неравен, но нашата цел е да постигнем всичко, за което се бори украинският народ", подчерта  Яценюк.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой изрази надежда и икономическата част да бъде подписана колкото е възможно по-скоро. Очакванията обаче са, че това ще отнеме време, защото ЕС иска тази част от документа да бъде подписана от правителство, чиято легитимност никой не поставя под съмнение.

Документът е знак за европейска солидарност с Украйна и се разчита да се превърне в стимул за демократичните реформи в страната. Това обаче е първият случай, при който ЕС разделя подписването на такова споразумение на два отделни етапа.Парафираната днес политическа част засяга партньорството на Украйна с ЕС и придържането ѝ към неговите демократични принципи и ценности.

Икономическата част на документа, включваща зона за свободна търговия, която би дала тласък на икономиката на страната, остава за след изборите през май. Подписването на споразумение за асоцииране е задължителна предпоставка за бъдещо присъединяване към Европейския съюз, но не дава никакви гаранции за членство в блока.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати