20 Април 2024 г. Събота

Защо Плевнелиев избра за жертва ДПС?

2014-03-21 10:34:16

Управляващи и опозиция си размениха взаимни обвинения, че търсят служебна победа на предстоящите евроизбори. В основата на спора пак се оказа съставът на ЦИК.

Вчера мнозинството в парламента остави ГЕРБ не само без председател, но и без заместник-председател в комисията, след като депутатите отхвърлиха кандидатурата на номинираната от партията Маргарита Златарева. 

БСП и ДПС се ядосаха на президента Росен Плевнелив заради указа, с който назначи състава на ЦИК, докато депутатите обсъждаха решение, с което да му предложат как да разпредели броя на членовете между отделните партии.

В крайна сметка държавният глава ги изпревари и назначи шестима представители на опозицията, а по сметките на управляващите броят им трябваше да е пет. Така ДПС остана с един по-малко от очакваните двама членове в ЦИК.

Заради това днес лидерът на движението Лютви Местан обвини президента, че е дискриминирал ДПС.
„Единствено уважението ни към президентската институция ни предпазва да изразим по-крайни политически позиции, защото още не е късно президентът да промени указа си. Ако той го направи, ще подкрепим до един предложения от ГЕРБ”, обяви той. 
 
Според него през цялата демократична история на България и тримата президенти преди Плевнелиев по някакъв начин са успявали на надмогнат партийните интереси на политическите си сили, но явно настоящият държавен глава не го е направил.

 

„Уви, той показа, че не е обединител на нацията, а разединява не само по политически признак. Вие от ГЕРБ с изключителна арогантност и агресия налагате една напълно спекулативна теза, че мнозинството ви лишава от член на ръководството, но бъдете коректни да кажете, че това е следствие от противозаконния  указ на вашия президент”, обвини Местан. 
 
Той добави, че депутатите от неговата партия ще подкрепят кандидата на опозицията, когато президентът промени указа си.
 
„Иначе се изправяме през изключително опасен прецедент, защото по същество президентът казва, че не е съгласен със закона, утре всеки гражданин може да наруши закона като каже, че не е съгласен с него”, предупреди лидерът на ДПС.

Според него това, че Плевнелиев е лишил движението от един член в ЦИК, е преднамерен дискриминационен акт и въпросът е защо държавният глава „избира за жертва ДПС”.
 
„Има един отговор, той няма да го даде, но ние го знаем, прави го заради анти-ДПС настроенията, очаква анти-ДПС публиката да му ръкопляска, именно това е опасната игра”, обобщи Местан.
 
Според Мая Манолова подготовката на евроизобрите започна с „брутално действие на президента”. Тя настоя, че указът противоречи на Изборния кодекс и на Конституцията. 
 
„За пореден път показа, че за него партийните интереси на партията, която го направи президент, са над всичко, той показа, че не е обединители на нацията, а продължава да действа за разделение на обществото. Той даде служебно предимство на партията, чиито разпореждания изпълнява, като даде един член повече на ГЕРБ и ощети ДПС”, обвини социалистката.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати