28 Март 2024 г. Четвъртък

САЩ удрят ключови сектори на руската икономика

2014-03-21 08:22:22

Президентът на САЩ Барак Обама подписа днес изпълнителна заповед за налагане на американски санкции върху ключови сектори на руската икономика, съобщи АП. 

Обама обяви и нови санкции за 20 висши руски представители от правителството и извън него и срещу руска банка, която ги подкрепя, предава БТА. Американският държавен глава изтъкна, че санкциите са в резултат на "избора, направен от руското правителство, избор, отхвърлен от международната общност". 

 

Съединените щати въвеждат санкции срещу руската банка "Росия", руския сектор на финансовите услуги, енергетиката, мините, машиностроенето и отбраната, предаде Ройтерс,  позовавайки се на високопоставен американски представител. Доларовите операции на банка "Росия" ще бъдат блокирани, поясни той.

Руската частна банка е собственост на Юрий Ковалчук, за когото се смята, че е банкерът на Путин, отбелязва Асошиейтед прес.

В списъка със санкции са включени Сергей Иванов, един от най-близките сътрудници на Путин и ръководител на неговата администрация, и двама приятели на руския президент от детинство, които са станали мултимилиардери по време на неговото управление, посочва АП.

В него попадат още председателят на Държавната дума Сергей Наришкин и началникът на Главното разузнавателно управление на генералния щаб на въоръжените сили Игор Сергун. 

Русия наложи ответни санкции на американски представители веднага след като президентът на САЩ Барак Обама обяви санкции срещу една руска банка и 20 физически лица, предадоха световните агенции.

На девет американски депутати и чиновници се забранява да влизат на руска територия.

Санкциите касаят Хари Рийд, лидера на групата на демократите в Сената, Джон Бейнър, лидера на групата на републиканците в Камарата на представителите, Бенджамин Роуд, високопоставен съветник на Барак Обама, Робърт Менендес, председател на сенатската комисия по външни дела, Джон Маккейн, бивш кандидат за президент, Керълайн Аткинсън, заместник-съветник на Обама по  въпросите на националната сигурност и др.

Междувременно говорителят на руския президент Владимир Путин заяви, че наложените от Съединените щати на страната санкции са неприемливи, предаде Ройтерс. "Намиращите се в този списък няколко имена предизвикват 
недоумение, но каквито и да бяха те, фигурирането им в този списък за нас е неприемливо", каза Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Във всеки случай реакцията на Русия няма да закъснее"За 20 години служба в Първо главно управление на КГБ в СССР, а след това в Службата за външно разузнаване на Русия, той си е затворил вратите към много страни, така че това не му е непознато".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати