24 Април 2024 г. Сряда

Първи законопроект на Бареков - "Чисти ръце" влезе в НС

2014-03-20 15:24:07

Първият законопроект на новата партия „България без цензура” вече е в парламента. Двамата независими Румен Йончев и Светлин Танчев, които след като напуснаха Коалиция за България и ГЕРБ, вече работят за партията на Николай Бареков, внесоха законопроекта „За чисти ръце” в деловодството на Народното събрание.

Лидерът на партията също дойде в парламента заедно със заместника си Росен Петров. Активисти на партията пък донесоха кашони със сапуни, за да ги раздадат на народните представители.

„От днес този парламент ще бъде разделен на мафия и на граждани, обяви Бареков, след като проектът беше внесен в деловодството.

Лидерът на ББЦ отново повтори, че законът не е достатъчно рестриктивен, колкото му се иска. Той обеща, че в следващия парламент ще работи за промяна на Конституцията, която да разреши отзоваване на депутати и общински съвети.

Проектозаконът предвижда проверка на цялото финансово и имотно състояние от последните 10 години на висши политици и управляващи. След това отзоваването ще бъде записано и като санкция в закона за "Чисти ръце".

Освен Румен Йончев и Светлин Танчев, под закона за Чисти ръце се подписа и другият независим депутат, напуснал ГЕРБ, Георги Марков. Бареков съобщи и че скоро ще има разговор с Красимир Стефанов, който досега е имал здравословен проблем, а преди време също се отцепи от ГЕРБ.

 

„Ако този диск наистина съществува, той трябва да бъде предаден или в главна прокуратура, или в комисията „Чисти ръце”, ако става въпрос за политици. Така лидерът на ББЦ отвърна на въпроса дали ще извади диска с тайните милионери със сметки в чужбина, предаден на Красимир Стефанов от Симеон Дянков по време на миналия мандат.

Ако става въпрос за бизнесмени, той трябва да бъде предаден на НАП, каза още Бареков. Той обясни, че в такъв случай натрупаните от тях средства ще трябва да се конфискуват в полза на държавата.

Лидерът на ББЦ лансира и идеята за данъчна амнистия за всеки българин, който е натрупал някой лев от укриване на данъци. „Ако се издължи, да си знае, че ще може да си харчи парите законно”, обясни идеята си Бареков.

Проверките ще се извършват от комисия "Чисти ръце", която ще открива злоупотреби, но няма да може да наказва виновните, а ще ги предава на компетентните органи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати