26 Април 2024 г. Петък

Димитър Греков: Земеделци, обединявайте се

2014-03-20 10:02:56

Дребните земеделски производители трябва да се сдружават, за да са конкурентни на пазара. Това заяви в предаването „Тази сутрин" на БиТиВи министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Сдружаването ще бъде подпомагано в следващия програмен период.

В пловдивското село Ново село например всички хора са ангажирани със зеленчукопроизводство, но понякога са на път да се откажат заради дъмпинга и вносните плодове и зеленчуци. Зеленчукопроизводителите смятат, че е несправедливо да се конкурират например с гръцките си колеги, които предлагат продукцията си на по-ниски цени. Зеленчукопроизводителите поставиха на земеделския министър своите въпроси. Те искат да защитят българското производство.

Дребните производители също са достигнали до заключението, че трябва да се сдружават, за да усвояват по-добре европарите.Те очакват от министерството и държавата субсидиите да достигнат и до дребните производители, както и да ги подкрепят, да се почувстват по-сигурни за своето бъдеще. Производител на марули попита министъра защо се внасят толкова много плодове и зеленчуци на ниска цена и българските производители са принудени да продават продукцията си под себестойността си.

Министър Димитър Греков обясни, че министерството се опитва да регулира пазара, който е много труден, защото имаме пазарна икономика и стоките от ЕС могат да влизат спокойно. Виетнам и Индия пък внасят корнишони на изключително ниска цена в България заради евтината работна ръка там. Земеделският министър отново подчерта, че от началото на мандата си министерството смята, чесдружаването на дребните производители е изключително важно. В тази връзка са проведени и редица срещи с производителите. Греков изрази задоволството си от факта, че вече и самите производители са достигнали до същия извод.

Сдружаването не е важно само за реализацията на продукцията, но и за покупката на семена и торове. Това ще облекчи тяхната дейност. Производителите ще могат да работят и за нови сдружавания като опаковане на продукцията.

Мярката, която се предвижда за малките производители, ще стартира в следващия програмен период 2015-2020 година. Това ще е доброволна мярка и производителите няма да са задължени да работят по нея. Министър Греков смята, че ще излязат много производители, които са в сивия сектор. През следващия програмен период ще се даде възможност натипичните земеделски села да се сдобият с място на борсите и тържищата и да продават стоката си.

За пореден път ресорният министър прикани производителите да се обединят, за да се търсят общите пазари. Министерството обмисля да се създаде външно търговско дружество, което да търси пазари за реализация на продукцията. Малките фермери и стопанства не могат да се реализират, категоричен е Греков. Той допълни, че вниманието ще бъде насочено към границите, за да се следи дали се спазват изискванията при внос на стоки.

От началото на 2014 г. по борсите и тържищата работят близо 500 данъчни и митнически инспектори, които проверяват документацията. Все още няма отчет, но има ефект, защото започнаха да се издават документи. Целта е да се проследи цялата верига от вноса до купувача, обясни министърът.

Във връзка с притесненията на жителите нахарманлийското село Бисер заради наличието на стар склад за пестициди, министърът обяви, че ще разпореди проверка на почвата там. Досега е направено изследване на водите и е установено, че няма наличие на токсични води в село Бисер. В земеделското министерство няма сигнал, свързан с наличието на пестициди в района на селото. Земеделският министър обясни, че пестицидът ДДТ е ликвидиран преди много години и допълни, че по време на бившето ТКЗС в Бисер този пестицид се е съхранявал. Разграждането на тези пестициди става за десетки години.

Трябва да се предприемат мерки за затрапването и съхраняването на остатъците, категоричен е Димитър Греков. Той посочи, че няма как в района на стария склад да не мирише, защото дори стените са поели миризмата. Препаратите, които имат силна миризма, са с по-слабо действие, но въпреки това трябва да се вземат конкретни мерки за съхранение на опаковките. След 1989 година складовете за подобни пестициди са предадени на компетентните органи за унищожаване. Част от тях са останали неохраняеми и станали обект на набези. Повечето обаче са предадени за унищожение, обясни земеделският министър.

На въпрос дали по време на изнесеното заседание на Министерски съвет точката за застрояването на местността Карадере в община Бяла, министърът каза, че не е присъствал на последната точка, защото се е наложило да излезе за срещи с местните структури и не може да коментира.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати