26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ скочи за "А ако някой поиска референдум за Кърджали?!"

2014-03-19 16:25:01

ГЕРБ ще поиска от ДАНС разследване на думите на лидера на БСП Сергей Станишев в интервю за в. "Труд"А ако утре някой поиска референдум за Кърджали?!".

"Днес или утре парламентарната група на ГЕРБ ще поиска от ДАНС разследване на думите на Станишев, има ли реална заплаха за Кърджали, има ли интереси на чужди сили към Кърджали и на какво основание Станишев говори по този начин?", заяви депутатът от опозицията Цвета Караянчева.

Тя поиска извинение от лидера на БСП от името на кърджалийци и настоя той да обясни какво има предвид с този референдум и защо сравнява Кърджали с Крим.

"Кърджали винаги е бил и ще бъде част от България, в Кърджали живеят български граждани, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност. Вярно е, че когато БСП и ДПС са на власт, БСП винаги е търгувала Кърджали и е давала Кърджали да бъде феодално владение на ДПС. По този начин, в това управление днес ДПС управлява и цяла България", настоя Карянчева.

Тя поиска още Станишев да обясни какво има предвид, когато казва, че ДПС е националноотговорна партия, че ДПС представлява българските турци.

"Какво иска да каже, това етническа партия ли е? Българските турци са български граждани и те гласуват за всички партии, включително и за ГЕРБ, никой няма право да си присвоява термина "етнически мир". Етническия мир го пазят всички български граждани", категорична бе Караянчева.

На свой ред лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи чрез Facebook профила си няколко въпроса към червения лидер.

"Първо, каква е разликата между Кърджали и другите български градове? Второ, кой външен субект би могъл да дойде и да ни го вземе? Трето, кой си позволява да дели българските граждани в Кърджали по етнически принцип? Четвърто, какво означава, че ДПС била националноотговорна партия в Кърджали и затова то било още българско?"

Бившият премиер пита Станишев дали интервюто му е индиректно признание, че БСП е в коалиция с етническа партия.

"ДПС етническа партия ли е тогава? Преди 20 дни бях в Кърджали и се срещнах със стотици български мюсюлмани и християни, които вярват в ГЕРБ. Аз им казах, че те са пример за толерантност между етносите и за подражание. За пореден път лидерът на партията, направила Възродителния процес, си играе с най-големите страхове на българите. Надявам се, че в опорните точки, които ще му бъдат спуснати, ще намери начин да се откаже и от тези свои думи", заключава Бойко Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати