19 Април 2024 г. Петък

ДКЕВР взема лицензиите на ЕРП-тата, ако не платят до 7 дни

2014-03-19 16:18:23

Енергийният регулатор ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества, съобщиха от пресцентъра на комисията след днешното закрито заседание.

Става дума за лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРОпродажби.

Вчера шефът на комисията Боян Боев обяви тази възможност, като даде срок на дружествата да се издължат на НЕК до края на деня. ЕРП-тата спрели да плащат, за да компенсират собствени разходи, Боев обаче беше категоричен, че това е незаконосъобразно и първо трябва да ги предявят пред ДКЕВР.

Енергийният министър Драгомир Стойнев също поиска те да се издължат на НЕК, като заяви, че случващото се е заплаха за националната сигурност. „Ако се стигне до този вариант за отнемане на лицензии, държавата може да придобие и трите електроразпределителни дружества”, категоричен беше министърът.

 

От регулатора обясняват днешното си решение с необходимостта да се прекратят незаконосъобразните действия на трите дружества и да се осигури нормалното функциониране на електроенергийната система.

Комисията дава седемдневен срок, в който ЕРП-тата да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях. Те имат 14-дневен срок за предоставяне на писмени становища по решенията за откриване на процедури за отнемане на лицензии.

Към момента по информация от НЕК задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347,6 млн. лв. ЕВН дължи 216,6 млн. лв., ЧЕЗ дължи 67.3 млн. лв. и Енерго-ПРО - 63.7 млн. лв.

След извършени проверки по жалби на НЕК срещу ЕРП-та са установени извършени нарушения от страна на дружествата, допълват от ДКЕВР.

ЕВН България Електроснабдяване и Енерго-ПРО продажби извършват прихващане на свое вземане с насрещно задължение към Националната електрическа компания, като по този начин нарушават разпоредби на Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

„ЧЕЗ Електро България“ АД задържа плащания към НЕК, като поставя условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. По този начин „ЧЕЗ Електро България“ АД нарушава задълженията на издадената му лицензия за обществено снабдяване с електрическа енергия, обясняват от регулатора.

От ДКЕВР посочват, че действията на трите дружества лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната й дейност. Това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система, аргументират се още от комисията.

Откритото заседание на ДКЕВР за обсъждане на производствата по отнемане на лицензиите на трите електроснабдителни дружества е насрочено за 7 април от 10.00 часа.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати