20 Април 2024 г. Събота

Кой на кого и колко дължи? ЕРП-тата на НЕК или?

2014-03-19 12:08:42

Нека хората да бъдат спокойни, защото на този етап няма да има поскъпване на тока", категоричен бе левият депутат Борислав Гуцанов в коментар на драмите в енергетиката през последните дни и заплахите от страна на ДКЕВР да отнеме лицензите на ЧЕЗ, EVN и Енерго про заради милиони левове, дължими на НЕК.

"ЕРП-тата ги дължат тези пари. Не може да има фирми, които не се разплащат с държавата, ние да продължаваме да ги подкрепяме. Не казвам, че ще се стигне до национализация, но ще се използват всички възможни варианти", настоя Гуцанов пред Нова тв и предупреди, че ако тези пари не бъдат приведени в НЕК, ще започне процедура по отнемане на лицензите им.

На въпрос какво ще стане, след като се отнемат лицензите на дружествата, той обясни, че те трябва да започнат да оперират по друг начин и да се намери начин да платят задълженията си към държавата.

 

"Не бива да се говори за национализация на ЕРП-тата, защото това е най-лошото, което може да се направи в момент на спад на външните инвестиции със 17% за миналата година", предупреди го бившият енергиен министър от кабинета на ГЕРБ Делян Добрев.

По думите му ГЕРБ вече са предложили няколко мерки, за да не поскъпне токът.

"От една страна, да се върнат парите, които се дадоха за Южен поток. Второ - да бъдат продавани сертификатите за произход на зелената енергия, които държавата притежава и откъдето ще дойде допълнителен ресурс от 150 млн. лева", обясни той.

"Мерките, които предлага г-н Добрев, са невъзможни поради няколко причини. Първата е, че няма дадени пари за Южен поток. Второто – не могат да бъдат коментирани сертификатите. Още ли зелена енергия ще правим?", попита от своя страна Борислав Гуцанов.

Левият депутат цитира справки как по времето на кабинета "Борисов" износът на електроенергия се е свил до драматичните 300-400 мегавата на месец, "сега е 1600 – четири пъти повече", пресметна Гуцанов.

"Глупости, това са пълни глупости", апострофира го Добрев и настоя, че в момента "мастодонтът НЕК бива спасяван с подаяния от ЕРП-тата", затова и той прогнозира, че няма как цената на тока да остане ниска.

"Социална политика през цената на тока не се прави и накрая всички ще платим вашата сметка с лихвите. НЕК никога не е била в по-лошо финансово състояние – огромен дефицит, който вие натрупахте само за една година. Има 1 млрд. лева дефицит", обърна се той към левия депутат.

"Има много по-дълбок проблем и той е сблъсъкът на философии за управление. Едната философия е да се запази защитата на монополите и втората, зад която аз заставам, е промяна, държавност и подпомагане на икономиката и фирмите", заключи Борислав Гуцанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати