17 Април 2024 г. Сряда

„Газпром” с апетит към газа и петрола на Крим

2014-03-19 10:34:41

„Газпром" потвърди интерес към кримския „Черноморнефтгаз", който добива около 2 милиарда куб. м газ на година в шелфа на Черно море.

Информацията е публикувана във вестник „Комерсант", който се позовава на вицепремиера на Крим Рустам Темиргалиев, отбелязва Lenta.ru.

Руският гигант отказва да коментира информацията.

По думите на вицепремиера на Крим в най-скоро време полуостровът ще започне подготовка на конкурс по приватизация на „Черноморнефтгаз".

В търга ще участват както руски, така и международни компании, уточни Темиргалиев. По-рано председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов заяви, че добивът на нефт и газ в Крим трябва да се извършва от руска компания.

На 17 март Крим национализира активите на „Черноморнефтгаз" и „Укртрансгаз", намиращи се на територията на полуострова ( до национализацията принадлежаха на правителството на Украйна).

Съответните постановления за национализация бяха приети ден след референдума, на който болшинството кримчани поиска присъединяване към Крим. Западните страни не признават референдума.

Бившият заместник-председател на „Черноморнефтгаз" Владимир Плечун, който бе свален от поста преди два дни, разказа за Forbes.ua, че на 13 март в ръководството на компанията е дошъл Темиргалиев и автоматично е назначил ново ръководство. На коментар, че тези действия са незаконни, Темиргалиев отговорил, че действията съответстват на политическата целесъобразност.

Според Плечун вицепремиерът е казал, че първо „Черноморнефтгаз" ще бъде национализиран, след това ще се създаде нова компания, ще й се даде лиценз за разработка на шелфа на Черно море, а в последствие компанията ще се превърне в структурно подразделение на „Газпром".

Също висш представител заяви, че на същия ден в офиса на „Черноморнефтгаз" са пристигнали служители на руската компания и са започнали да проверяват документацията.

Представители на „Газпром" оценяват кримските активи в размер на 50 милиарда долара, поясни Плечун.

Припомняме, вчера руският президент Путин обяви официално присъединяване на Крим и Севастопол към Русия.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати