23 Април 2024 г. Вторник

ДКЕВР трябва да реши ще започне ли процедура за отнемане на лицензите на ЕРП-тата

2014-03-19 08:38:54
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да реши днес дали ще изпълни заканите си да започне процедура по отнемане на лицензи на трите електроразпределителни дружества. 

Снощи изтече тридневният срок, който министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и независимата ДКЕВР поставиха на трите електроразпределителни дружества - ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ, за да внесат компаниите 318 млн. лв. по сметките на държавната Национална електрическа компания (НЕК).

Стойнев дори заяви, че компаниите застрашават националната сигурност, обеща да сезира прокуратурата и заговори за национализация. ДКЕВР пък предупреди, че от днес започва процедура за отнемане на лицензите, ако парите не постъпят в сметките на НЕК.

Общественият доставчик не прие вчера преведените от ЕВН 32 млн. лева, тъй като били оформени като "краткосрочна ликвидност" на НЕК. Дружеството ЧЕЗ пък преведе 8.07 млн. лв. и обяви намерение да направи още две плащания до края на месеца.  Преводът е "израз на добро желание за стартиране на действителен диалог".

Спорът започна след жалба на НЕК в регулатора, че компаниите си прихващат компенсациите за изкупената от тях на преференциални цени зелена енергия. Преди това съдът отмени като незаконна методика на ДКЕВР за регулиране на тези отношения и ЕРП-тата прибягнаха до стария ред, по който са действали преди спорната методика да влезе в сила.

Юристи, запознати с темата, коментираха пред "Дневник", че спорът между НЕК и ЕРП-тата е търговски и би следвало да се решава в съда, а не чрез натиск от страна на държавата. 

Държавата има резерви, които могат да помогнат да се задържи цената на тока, но трябва да се подходи внимателно и отговорно и не в ущърб на енергийната система. Така депутатът от БСП и председател на комисията по енергетика в парламента Таско Ерменков отговори пред Би Ти Ви на въпроса дали спорът между НЕК и ЕРП-тата ще доведе до увеличение на цената на тока. Валентин Николов от ГЕРБ, който е бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй" пък смята, че цените и сега са нереалистично ниски. 

Ерменков защити действията на ДКЕВР и ултиматума им към електроразпределителните дружества. Според него това е призив да се спазва Закона за енергетиката, където са регламентирани отношенията между компаниите и НЕК. "Съгласен съм, че има натрупани задължения, възникнали заради такса пренос от 2012 г. Тези пари трябва да бъдат възстановени, но в съответствие със закона", заяви Ерменков. Той обвини ЕРП-тата, че поставят енергийната система на изпитание и дори повтори думите на министър Стойнев - че компаниите поставят в риск енергийната сигурност на страната. Според депутата сегашното управление се движи "като в минно поле", за да не ощети обществения доставчик или пък гражданите. "Трябва да се направят корекции в помощ на енергийно бедните. Хората, които могат да си плащат сметките без проблем, са много малко.Това е въпрос на системен подход към проблемите в енергетиката. Но докато ходим в минно поле, трудно можем да говорим за това. Като гасиш пожар, трудно може да мислиш за конструктивни проблеми на сградата", заяви Ерменков.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати