25 Април 2024 г. Четвъртък

Атака срещу украински войници в Симферопол

2014-03-19 08:19:35

Украински войници в база в главния град на Крим, Симферопол, са били атакувани. По последни данни при стрелба са убити двама души, а най-малко други двама са ранени, като информацията остава противоречива.

Според военното министерство на Украйна нападателите са били облечени в руски военни униформи, а според кримската милиция неизвестно лице е стреляло по членове на силите за самоотбрана и по посока на украинската военна част.

В съобщение на кримската милиция, цитирано от агенция Криминформ и от ИТАР-ТАСС, се посочва, че в резултат на стрелба на снайперист са загинали двама души - боец на кримските отряди за самоотбрана и украински военен. Още двама души - отново член на отрядите за самоотбрана и украински военен, са ранени.

Според кримската милиция е стреляно от една точка в две посоки. Неизвестно лице е стреляло от прозорец на недостроена сграда, намираща се до военна част. Стреляно е по членове на силите за самоотбрана, които проверявали сигнал, че в сградата има въоръжени лица, както и по посока на украинската военна част, се казва в съобщението на министерството на вътрешните работи на Крим.

Изказва се предположение, че е стрелял снайперист и че може би това е било провокация с цел дестабилизиране на обстановката в Симферопол в деня на подписването на договора "за обединяване на Крим с Русия".

Един украински войник е убит, а други двама са ранени, обявиха по-рано от Министерството на отбраната на Украйна.

По данни на министерството подпоручик С. Какурин е загинал от куршум в сърцето при нападение над неговата част в Симферопол. Капитан В. Федун е бил ранен във врата и ръката, а трети войник е ранен в главата и крака от удари с палка. "Нападателите, облечени в униформа на руски военни, са били въоръжени с автоматични пушки и снайперска пушка", се казва в комюникето на министерството.

Какурин е бил на пост на наблюдателна кула в базата. Нападателите в руски военни униформи пленили "по време на преговори" командира на базата Андрий Андрюшин, държали го в близка сграда и го "принуждавали да мине на страната на кримския народ", допълниха от министерството.

След нападението на украинските военни в Крим бе разрешено да използват оръжията си.

"За да бъде защитен животът на нашите войници, на украинските военни части в Крим бе разрешено да използват оръжията си", се посочва в съобщението на министерството на отбраната.

 Досега те бяха призовани да не отговарят на провокациите на руските сили, които са в Крим повече от две седмици, припомня АФП.

"Конфликтът с Русия навлиза от политическа във военна фаза след изстрелите срещу украински военни", заяви украинският премиер Арсений Яценюк, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

Той обвини Русия във военно престъпление заради стрелбата по украински войници. "Днес руски войници започнаха стрелба по украински военнослужещи и това е военно престъпление без никакъв срок на давност", каза Яценюк.

Той добави, че е възложил на украинския и.д. министър на отбраната да свика среща с колегите си от Великобритания, Франция и Русия - страните, подписали договора от 1994 г., който гарантира ненарушимост на държавните граници на Украйна.

"Руският президент Владимир Путин е лично отговорен за пролятата кръв на украинските военни", заяви от своя страна временният украински президент Олександър Турчинов.

Командващият украинския флот съобщи на заседание в министерството на отбраната, че в Крим петима флотски офицери са били отвлечени, като двама от тях по-късно са били освободени. Украинското разузнаване, цитирано от Интерфакс, съобщи за един свой отвлечен служител.  

Политическата партия УДАР, ръководена от Виталий Кличко, която изигра основна роля в продължилите три месеца проевропейски протести в Киев, заяви в декларация, че "предвид враждебните действия на руското политическа ръководство и възприетата в международните отношения практика" настоява за прекъсване на дипломатическите отношения между Украйна и Русия. За същото призова и Олех Тяхнибок, лидерът на дясната партия "Свобода", който също подкрепя правителството в Киев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати