25 Април 2024 г. Четвъртък

Преглед на по-интересните теми от печата за деня

2014-03-19 08:05:32
Оказва се, че изнасяме не само берачи на ягоди и череши в Европа. Нов хит сред българските лекари са офертите за операции през уикенда и по заместване, пише в. „Преса“. 

Докторите грабват самолета в петък, за да отидат в реномирани клиники в богати страни като Великобритания, Дания, Белгия. "Хирурзи и анестезиолози могат да изкарат около 3000 евро за два-три дни", разказва проф. Милан Миланов от "Пирогов".

"Путин преначерта границите в Европа", е акцентното заглавие за "Капитал Daily". За пръв пътследвоенните граници в Европа се променят с поглъщане на територия на съседна страна, след като Москва обяви официално украинския полуостров Крим за част от Русия. В специална реч руският президент Владимир Путин де факто отмени установената система на сигурност на континента и декларира връщане към статуквото от времето на СССР.

Вчера нито една страна не призна решението му за легитимно, а експертите го обявиха за правна каша, посочва изданието.

По повод събитията в Украйна лидерът на БСП Сергей Станишев коментира пред "Труд"ястребите" в Европейския съюз по отношение на Русия. Ние ще се опитаме да бъдем глас на разума и на търсенето на политическо решение." По думите на Станишев българската позиция по проблема се доближава до германската. "Когато говорим за нашите избиратели и тяхната позиция, да си представим една хипотетична картина - етническите турци в България не се представляват от националноотговорна партия като ДПС, а изведнъж се появи политически субект, който се ръководи извън България от друг център и се прави референдум на подобна тема в Кърджалийска област. Ние мислим ли за тези последици?! Затова смятам, че в нашата позиция за ситуацията в Украйна се опитваме да погледнем на проблема в дълбочина. Очевидно е, че в Украйна имаше много рязка смяна на властта, част от нея не протече по най-легитимния начин."

За "Стандарт"Водещото при формирането на позицията ни за Украйна е националният интерес на България. Ние не сме единствената страна, която следи с голяма загриженост възможността да се стигне до някаква форма на икономически санкции. В рамките на ЕС страните имат различни по своята интензивност отношения с Русия. Санкции на европейско равнище биха засегнали по различен начин отделните членки. България би била една от най-засегнатите както при евентуално налагане на санкциите от ЕС, така и от евентуални реципрочни действия от страна на Русия. Нашата предпазлива позиция се споделя от немалко други страни членки, затова и на този етап в Съвета тази тема не е обсъждана. Предстои в следващите дни да видим как ще се развият събитията. Очакваме директни преговори между Русия и Украйна, включително и в многостранен формат, мерки за деескалация на напрежението. Ако това се случи, въпросът за икономическите санкции ще отпадне от само себе си и не бива да създаваме излишни притеснения у българските граждани."

"След Крим идва нова заплаха - Албания", предупреждава от страниците на "Преса" доц. д-р Йордан Величков, преподавател по международни отношения. ", казва още Величков.

До ново поскъпване на тока може да доведе войната на управляващите с ЕРП-тата - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго -Про", подчертава "Сега". Това се разбра от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Боян Боев. Вчера политици от всички цветове, експерти и шефове на енергоразпределителни дружества се надпреварваха да дават мнения по спора между дружествата и НЕК, свързан с неизплатени стотици милиони за ток от зелени централи, отразяват всички водещи вестници.

Под заглавие "За цената на тока безплатен обяд не може да има" "24 часа"През 2012 г., от чист популизъм, за да се задържи цената на тока ниска, беше направена нова методика, която предизвика ефекта на доминото. Тя създаде дефицит в системата, защото и за НЕК, и за трите ЕРП-та беше продължено задължението им да изкупуват зелена енергия, но нямаше работещ компенсиращ механизъм. И само за една година от юни 2012 г. до юли 2013 г. , трите ЕРП-та по официални данни имат натрупан дефицит от около 350 млн. лв. И сега регулаторът, който вече е признал, че този дефицит трябва да се компенсира, трябва да разпредели тези 350 млн. лв." Авторът на анализа Владимир Каролев споделя мнението, че ако трите ЕРП-та се разберат с ДКЕВР, може да се получи постепенна компенсация на сумата.

От 7 май пенсионерите ще могат да си получават пенсията не само в кварталната пощенска станция, а във всяко населено място,анонсира под глава "24 часа", позовавайки се на Валентин Петков, изпълнителен директор на "Български пощи". В момента тази услуга се тества в две области - Варненска и Кърджалийска. 

Държавните помощи имат намерение да снабдяват с храни малки населени места, където няма магазини. Те искат и да доставят лекарства срещу рецепта като куриерска пратка. "Осъждаме пилотнода започнем в четири области", уточнява на вътрешна страница Петков.

"Търсенето на стажанти се връща на нивото отпреди кризата", заявява пред "Сега" Светослав Петров, директор на компанията за набиране на персонал "Джоб Тайгър". 122 фирми представят своите стажантски програми и свободни позиции за студенти и млади специалисти с висше образование, на стартиралите вчера в София Национални дни на кариерата. "Това е връщане към бройката отпреди кризата", изтъква Петров.

От 250 до 700 лв. С такова заплащане може да започнат почасова работа бъдещите висшисти у нас, продължава по темата "Преса".

"Всяка капка вода е ценна", е заглавието над интервю в "Преса" с Искра Михайлова, министър на околната среда и водите. "Трябва да пестим водата, да я пазим, да я използваме ефективно. И да помним, че е дар от природата. Има изчисления, които показват, че само от едно капещо кранче се губят повече от 10 литра на ден, а на тоалетните казанчета се падат 30 процента от общия разход на водата в дома. Така, ако те се подменят с икономични, разходът ще се намали с 40 на сто", казва Михайлова.

По думите й загубите в мрежата достигат 60 процента, докато в развитите държави са едва 15 процента. "Затова в бъдещата ОП "Околна среда" проектите във водния сектор трябва да включат и компонента водоснабдяване. Изпълнените проекти показват, че след подмяна на тръби, водонапорни станции и други съоръжения загубите се намаляват с до 30 процента", съветва министърът.

В 22 детски градини и училища в страната животът на децата е заплашен заради конструктивни промени по сградите и покривите, преустройства на цели етажи и на отделни помещения, за които няма документи или не са узаконени по съответния ред, пише под глава "Сега". Това показва проверка на Дирекцията за национален строителен контрол заедно с представители на регионалните здравни инспекции и на пожарната в 3606 държавни и общински училища и забавачки в цялата страна, строени преди повече от 10 г.

Пред "Монитор"

Оказва се всъщност, че статуквото не иска да бъде променено. Винаги когато се заговори за повече контрол или прозрачност в здравеопазването, някой реагира като попарен. Последният пример е с промените в Закона за здравното осигуряване. Там имаше няколко спорни текста, за които и ние заявихме, че сме готови да търсим преформулиране. Но там имаше и текстове, които се чакаха от дълго време."

Според челото на "Телеграф" шарлатани използват китайския премиер, за да продават съмнителен серум срещу косопад. Снимка на Ли Къцян, обграден от учени в бели престилки, е поместена в интернетреклама, която лови гологлави клиенти и ги агитира да се мажат с "магическия лосион". Човек остава с впечатлението, че на илюстрацията е екипът, създал серума. Кадърът обаче е направен при посещение на премиера Къцян в Пекинския център за контрол на заболяванията.

Нов проблем се задава с бежанците, алармира "Труд". Досега се борихме с броя им, настаняването и статута им. Сега тези драми са почти овладени, но няма отговор на въпроса какво ще се случи с мигрантите, които получиха статут? Според нашето законодателство те трябва да напуснат лагерите до 2 седмици след тази процедура. Истината е, че няма къде да отидат. Първите стъпки към интеграция на бежанците са започващите курсове по български. В лагера в столичния квартал "Военна рампа" за тях са се записали 200 души.


Загиналият командос Емил Шарков е жертва на недопустима некомпетентност и небрежност, проявена в търновската областна дирекция на МВР. Това става ясно от служебните проверки на кървавата акция за задържането на въоръжения и опасен психично болен в Лясковец, съобщава под глава "Труд". 

Да се проверят разрешителните на всички притежатели на оръжие в страната, нареди вчера главният прокурор Сотир Цацаров, допълва на първа страница "Дума" /новината е водеща и за "Монитор"/. Проверката ще обхване цялата страна и ще се отнася до спазването и прилагането на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. В хода на проверката ще бъде изискана информация от областните дирекции на МВР и районните полицейски управления за абсолютно всички, на които са издадени разрешения за притежание и носене на огнестрелни оръжия, и за онези, чийто срок на документите за носене на оръжие е изтекъл. 

В интервю за "24 часа"През моята 6 годишна работа като командир на отряда аз съм изпълнил повече от 160 министерски заповеди за използване на отряда. Нали не мислите, че за 6 години сме обезвредили 160 терористи в България? Така че в случая отрядът е бил използван съгласно закона. Ние сме имали много случаи, при които сме атакували агресивни и въоръжени лица. По-късно след преглед се установява дали са психично болни, или не." Според Славов трябва да се вземе под внимание, че ден преди операцията в Лясковец в МВР е получена информация, че Петков е заплашил да убие деца. "Мисля, че именно това е накарало колегите от СОБТ да започнат бързи действия", допълва експертът.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати