29 Март 2024 г. Петък

Западът да спре истерията, Русия има свои интереси!

2014-03-18 15:17:39

Крим е стратегическа територия и трябва да бъде под силен устойчив суверенитет, който фактически днес може да бъде само руски, в противен случай може да го изгуби, заяви президентът на Русия Владимир Путин в изявление пред членовете на двете камари на руския парламент и ръководители на региони. 

Русия не можеше да не откликне на молбата на Крим за помощ, противното щеше да е предателство, заяви Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му е било необходимо да бъдат създадени условия за това кримчаните за първи път в историята да могат да реализират правото си да определят съдбата си.

На Русия й предстои да приеме трудното решение за Крим, взимайки предвид съвкупност от вътрешни и външни фактори, заяви руският лидер. Той съобщи, че почти 92% от руснаците са „за“ присъединяване на Крим към Русия. Путин е внесъл проект за приемане на два нови субекта – Република Крим и Град Севастопол. 

Русия зачита териториалната цялост на Украйна, заяви Путин. Но Крим, констатира той, „може да бъде само руски“. 

Въоръжените сили на Русия не са влизали в Крим и Русия не е превишила числеността на войските, намиращи се в базата в Севастопол – 25 000 души, заяви руският лидер.

 

Путин благодари на украинските военнослужещи, които не се оцапаха с кръв в Крим. 

Президентът на Русия призова ООН и САЩ да вземат решение по въпроса за кримския референдум по прецедента с Косово. „Действията на кримчаните ясно се вписват в тази инструкция“, е убеден руският президент.

Главните изпълнители на преврата в Украйна бяха националисти, русофоби, екстремисти, заяви Путин. „Те са подготвили държавния преврат, поредния. Планирали са да завземат властта, без да се спират пред нищо. В ход бяха пуснати и терор, и убийства, и погроми“, каза Путин. Точно тези хора по думите му определят днешния живот в страната.

Легитимни власти в Украйна няма и досега и много държавни органи са узурпирани от самозванци, заяви Путин. "Много държавни органи в Украйна бяха узурпирани от самозванци, които нищо не контролират в страната, а освен това те самите се намират под контрола на радикали", посочи Путин. "Дори срещата с някои от министрите от настоящото правителство става единствено с разрешението на бойците от "Майдана". Това не е шега. Това е реалността на живота днес", добави Путин.

Западните партньори преминаха чертата, държаха се грубо, безотговорно и непрофесионално, заяви Путин. Той подчерта, че прословутата политика на сдържане на Русия продължава и днес. Путин призова Запада да спре истерията и да признае, че Русия има национални интереси, които трябва да бъдат зачитани. 

Путин обвини САЩ и техните съюзници, че си присвояват правото да решават съдбата на света, създавайки коалиция „който не е с нас, е против нас“, игнорирайки решенията на ООН. 

Руският лидер изради признателност към народа на Китай, чието ръководство разглежда ситуацията в Крим в цялата й пълнота. 

Решението за предаване на Крим в състава на Украйна е било прието с очевидно нарушение на конституционните норми, смята Владимир Путин. Инициативата за предаване на Крим на Украйна е изхождала лично от Никита Хрушчов, припомни Путин, като посочи, че за причините за това решение трябва да се произнесат историците. 

След разпадането на Съветския съюз руският народ стана един от най-разделените народи, отбеляза президентът на Русия. Руснаците се умориха от перманентната криза, която разтърсва Украйна от над 20 години, каза той. 

За Русия отношенията с Украйна винаги ще бъдат най-важните и ключовите, увери руският лидер. По думите му Русия винаги е проявявала разбиране към Украйна и по-специално за делимитирането на границите, разчитайки, че интересите и правата на гражданите на Русия на нейна територия ще се спазват. 

Трябва да бъдат предприети всички мерки за приключване на процеса на реабилитация на кримско-татарския народ, които да възстановят пълните им права, заяви руският лидер. Според него ще е правилно в Крим да има три равноправни езика – руски, украински и кримско-татарски.

За да бъде разбрано решението на жителите на Крим да се присъединят към Руската федерация, трябва да се познава историята на региона и възникването на Русия, заяви Путин.  Той разясни "какво означава Русия за Крим и Крим за Русия". По думите му в този регион е бил древният град Херсон, където е приел православието светият княз Владимир, там са гробовете на руските войници, с чието мъжество през 1783 г. е бил превзет полуостровът, а Севастопол е град герой и база на руския Черноморски флот. Руският президент изброи няколко географски обекта в Крим, които окачестви като "символи на воинска слава и невиждана доблест" и като "свети места за Русия".

Путин отбеляза същевременно, че полуостровът представлява "уникална сплав от култури и традиции на различни народи" - руси, украинци, кримски татари и други, - които са се трудили рамо до рамо, "запазвайки своята самобитност, традиции, език и религия". 

На 17 март вечерта Путин подписа разпореждане за подписване на договор за приемане на Република Крим в състава на Руската федерация и образуването на нови субекти в Руската федерация. По-рано президентът на Русия подписа указ за признаване на Република Крим за независима и суверенна държава. В указа се казва, че независимостта на Крим се признава от Русия въз основа на референдума, проведен в автономната област Крим на 16 март. Русия призна също специалния статут на град Севастопол в с състава на Република Крим. 

По-рано в понеделник, 17 март властите в Крим обявиха независимостта на полуострова въз основа на проведения ден по-рано референдум. Над 96% от жителите на Крим гласуваха за влизане на Крим в Русия. 

Референдумът не беше признат за конституционен от Киев, както и от международната общност. ЕС и САЩ го оцениха като посегателство срещу териториалната цялост на Украйна и наложиха санкции срещу руски и украински политици и чиновници. Москва и Крим настояват, че референдумът е легитимен. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати