26 Април 2024 г. Петък

И Приднестровието поиска да влезе в Русия

2014-03-18 12:01:25
След украинската автономна република Крим в понеделник и т.нар. Приднестровска република в Молдова поиска да се присъедини към Русия и предложи да се разширят основанията за приемане на нови територии.

Обръщението, с което разполага московският в. "Ведомости", е от името на председателя на парламента на непризнатата от никого република Михаил Бурла. То е адресирано до председателя на руската Държавна дума Сергей Наришкин и с него се моли да се преразгледа руското законодателство, така че да може Приднестровието да влезе в Русия.

Писмото е резултат от предложението за промяна на руски закон, така че процедурата да не изисква съгласието на страната, от която се прехвърля определена територия чрез международен договор. Текстът бе внесен от депутатите от партия "Справедлива Русия", но те го оттеглиха в понеделник, защото включването на Крим във федерацията вече може да стане по сега действащия закон, понеже Русия призна украинския полуостров за независима държава.

За Приднестровието обаче не вършат работа нито сегашният закон - докато тази територия не е призната от Москва за независима държава, той изисква да има референдум по молдовските закони, но непризнатата република си има свои закони. Няма и молдовски власти, които биха могли да се обърнат с молба към Москва. Проектът на "Справедлива Русия"  също не съдържа решение, тъй като предлага опростено приемане в случай на неефективна или незаконна власт в столицата или действащи в Приднестровието органи на централната власт, които да се обърнат с молба към Москва.

Бурла припомня, че руски говорещите жители на територията по източния бряг на река Днестър са провели референдум за присъединяване към Русия. През 2006 г. на него с "да" са отговорили 97.2% от имащите право на глас (в Крим предварителните данни сочат избирателна активност от 96.77%).

На първо четене е приет конституционен закон за признаване действието на руските закони върху части от Приднестровието.

За държавен език е признат руският, а в Приднестровието живеят около 200 000 етнически руснаци.

На 13 януари руският представител в Европейския съюз каза, че Европа няма капацитет да се справи с проблема в Приднестровието. По повод заплахи на руски депутати към Молдова по повод населената предимно с руснаци отделила се територия Владимир Чижов каза, че има проблем с факта, че споразумението за асоцииране на Молдова не предвижда особения статут на Приднестровието.

Според него в Молдова действат две напълно независими икономики, но Нику Попеску от парижкия Институт на ЕС по въпросите на сигурността (EUISS) не е съгласен. Практически всяка приднестровска компания, изнасяща стоки или услуги за ЕС, е регистрирана в Молдова с молдовски документи, печат и банкова сметка. Около 30% от този експорт са насочени към Молдова, а други 40% - към държави в ЕС.

Отговорът на Петер Стано, говорител на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, е, че споразумението за свободна търговия с асоциирана държава ще действа на цялата територия на Молдова, но властите в Тираспол ще решат дали искат при тях да има сила този текст.

През декември лидерите на ЕС решиха, че ще подпишат споразумението с Молдова и Грузия през август 2014 г., за да се избегне провал като този с Украйна.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати