26 Април 2024 г. Петък

Путин готов да подпише договора за приемане на Крим към Русия

2014-03-18 11:53:05

Президентът на Русия одобри проекта за руско-кримски договор за приемане на Крим в Русия и образуване на нови субекти в състава на Русия, предаде ИТАР-ТАСС. 

В подписано от него разпореждане Владимир Путин заявява, че смята за целесъобразно със Симферопол да бъде подписан договор за влизане на Крим в Руската федерация.

По-рано сутринта Путин уведоми двете камари на руския парламент и правителството за предложенията на Крим и на законодателното събрание на Севастопол за приемането им в Русия и образуване на нови субекти в състава на Руската федерация, съобщи пресслужбата на Кремъл. 

От своя страна Държавната Дума – долната камара на парламента, подкрепи изявление „За ситуацията в Република Крим“, в което се говори за „свободното волеизявление“ на кримчани на проведения в неделя референдум за присъединяване към Русия.

В изявлението си депутатите обещават „със своите решения и действия да спомагат за социално-икономическото развитие на Република Крим и стабилността на дадената територия в преходния период“. 

Междувременно различни държави по света се готвят да наложат нови санкции срещу Москва, ако тя не се откаже от претенциите към Крим. За разлика от обявените вчера санкции следващите ограничения ще засегнат вече не отделни политици, а могат да ударят цели отрасли на руската икономика. 

На 16 март в Крим беше проведен референдум за съдбата на полуострова, на който 96,77% от гласувалите се обявиха за присъединяване към Русия. В понеделник Върховния съвет на Крим обяви Крим за независима държава и се обърна към Русия с предложение тя да бъде приета в Русия със статут на република. Градският съвет на Севастопол също прие постановление за влизане в състава на Русия като отделен субект на Руската федерация – град с федерален статут. 

На 17 март вечерта Путин подписа указ „За признаване на Република Крим“, съгласно който Крим е признат за независима държава. 

Във вторник Владимир Путин ще направи изявление пред двете камари на руския парламент във връзка с предложението на Крим и Севастопол за приемането им в Русия.

 


При положителна оценка от страна на Конституционния съд проектът за междудържавен договор и проектът за федерален конституционен закон, определящ наименованието на новия субект на РФ, неговия статут, границите, преходните разпоредби, се внасят в Държавната дума, разказа Наришкин. "Проектът за междудържавен договор се внася за ратификация, а проектът за конституционен закон - за приемане", уточни той.

"Ако тези два документа се приемат като закони за ратификация, в конституцията на РФ, в 65-и член, се прави съответната поправка", каза парламентаристът. В този член се изброяват субектите на РФ. "В случая се внася поправка - допълва се името на един или няколко субекта на РФ", добави Наришкин. Той увери, че при разглеждане на "кримския въпрос" Държавната дума "ще се справи със задачата си бързо и отговорно". Руската федерация включва в момента общо 83 субекта, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати