26 Април 2024 г. Петък

САЩ със санкции срещу руски и украински висши лица

2014-03-17 19:18:57

Президентът на САЩ Барак Обама обяви налагането на санкции на седем руски и четирима украински висши представители, включително сваления украински президент Виктор Янукович и съветници на руския президент Владимир Путин, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Съгласно разпореждането сред лицата – обект на санкции - са руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, председателят на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко, двама близки съветници на Путин – Владислав Сурков и Сергей Глазев - и членове на руската Дума.

 

От украинска страна освен Янукович на санкции подлежат кримският лидер Сергей Аксьонов, председателят на кримския парламент Владимир Константинов и един съветник на сваления президент.

Санкциите предвиждат замразяване на авоари и забрана за достъп в САЩ.

Те са насочени както срещу руската оръжейна промишленост, така и срещу "личното богатство на приближени" на руското ръководство, отбеляза Ройтерс.

Обект на мярката са онези, "които подкопават демократичните процеси в Украйна и нейните институции, заплашват мира, сигурността, стабилността, суверенитета и териториалната цялост на страната и допринасят за злоупотребата с притежанията й", заяви представител на американското правителство.

Владимир Путин не е в списъка на санкционираните, тъй като е крайно необичайно подобна мярка да бъде налагана на държавни глави, каза висш американски представител, цитиран от Ройтерс.

Днешните действия изпращат силно послание на руското правителство, че има последици от неговите действия, накърняващи суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително действията в подкрепа на незаконния референдум за отделянето на Крим, заяви Белият дом.

Висш представител на американското правителство посочи, че "има конкретни доказателства", че някои бюлетини за кримския референдум са пристигнали в някои кримски градове предварително маркирани, отбелязва Ройтерс.

Американските санкции бяха огласени малко след като Европейският съюз обяви, че замразява авоарите и забранява достъп на 21 украински и руски висши представители, които смята за отговорни за анексирането на Крим от Русия, припомня АФП, цитирана от БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати