19 Април 2024 г. Петък

Той е можел да убие всички ни, да ни взриви. Ужас!

2014-03-17 12:56:23

Три дни след кървавия екшън в Лясковец ситуацията в града е спокойна, само кошмарите на съседите на стрелеца Петко Савов и децата от съседното до дома му училище са още пресни.

"Дръжте ги, тормозят ме!", крещял той по учениците само дни преди да бъде задържан. Иначе в месеците преди случката той често излизал на терасата си, разправял се с децата, хвърлял по тях предмети, най-често буркани.

Днес децата са на училище, предстои всички класни ръководители да говорят с тях, ще имат срещи и с училищния психолог, обяви пред Нова тв директорът на СОУ "Максим Райкович" Николай Кожухаров.

Кооперацията на стрелеца все още е под охрана. Сега, когато той го няма - бойният му арсенал е изнесен, а за ужаса от опита да бъде обезвреден напомнят счупените стъкла и следите от изстрели, отнели живота на един спецполицай и ранили други трима негови колеги.

Двете семейства, съжителствали с Петко и майка му Стефана, са си у дома. Жената, живяла четири десетилетия над тях и го познава от дете, разказва, че в дома им никой не е влизал.

 

За нея майка му е най-виновна в случая, защото не е искала да го лекува.

"Той е можел да убие всички ни, да ни взриви. Ужас!", разказа съседката на стрелеца.

Комшиите му твърдят, че преди години Петко бил весел човек, излизал от дома си и често сядал в местните заведения. Разказват още, че преди години кандидатствал за работа във Френския легион. Кандидатурата му обаче била отхвърлена заради наднормено тегло. Тогава желанието му за работа във въоръжените сили и употребата на оръжия станали негова фикс идея. Държанието му коренно се променило. Барикадирал се в дома си. До петък.

Тогава съседите на Савов се събуждат от непрестанните изстрели и виковете, които се чуват в ранната утрин.

"Сутринта се събудихме от изстрели, които не спираха. След това излязохме на терасата и всички гледаха, всичко ти минава като на филм, виждаш спецчасти с качулки, чуваш стрелба. Като се замисля какво е можело да стане с децата ни, настръхвам", разказа друга съседка на стрелеца.

Иначе днес състав на Окръжния съд във Велико Търново ще заседава до болничното легло на 53-годишния стрелец, за да прецени дали да удължи мярката му за неотклонение "задържане под стража", която първоначално бе наложена за 72 часа и изтича днес.

Петко Савов бе прострелян на няколко места при спецакцията за неговото задържане и претърпя животоспасяваща операция във великотърновската болница.

"Труд" твърди, че оперираният мъж буйства и е изключително агресивен към лекарите и медицинските сестри, въпреки че са отстранени единият му бъбрек и част от червата. Той непрекъснато ги ругаел и сипел закани, че ще съди България в Страсбург заради акцията по задържането му.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати