Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Април 10
Начало arrow Свят arrow Външните министри на ЕС се събират днес, готови са със санкции срещу Русия

Външните министри на ЕС се събират днес, готови са със санкции срещу Русия

  Print E-mail
2014-03-17 09:17:51
източник: dnevnik.bg

Министрите на външните работи на Европейския съюз се събират в Брюксел тази сутрин на редовно месечно заседание. Акцент в разговорите им обаче най-вероятно ще бъде темата "Украйна", която ги събра извънредно вече два пъти. ЕС още миналата седмица формулира санкциите срещу Русия, която след референдума в Крим в неделя се готви да анексира украинската автономна република.

В Брюксел първите дипломати на държавите членки ще обсъдят "Източното партньорство" с акцент върху ситуацията в Украйна и референдума за бъдещия статут на автономна република Крим и реакцията на ЕС, включително правни последици за действащите споразумения между ЕС и Русия. Министър Кристиан Вигенин ще участва в редовното заседание на Съвета на ЕС.

Сред темите, които ще обсъдят министрите, са още развитие на обстановката в Босна и Херцеговина, напредъкът на близкоизточния мирен процес, както и ситуацията в Сирия и отражението ѝ върху целия регион. В дневния ред на съвета е включена и подготовка на срещата на върха ЕС - Африка, която ще се проведе на 2-3 април в Брюксел.

Водеща тема все пак остава "Крим". Още в неделя председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жозе Мануел Барозу и Херман ван Ромпой разпространиха обща декларация, в която повториха становището на държавните и правителствените ръководители от ЕС, че референдумът за отделянето на Крим от Украйна е противоконституционен.

"Референдумът е незаконен и неговият резултат няма да бъде признат", допълниха те. Според тях решението на украинската криза трябва да бъде постигнато при отчитането на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна в рамките на националната конституция и по международните стандарти. Единствено общата работа чрез процеса на дипломацията, включително с преки преговори между правителствата на Украйна и на Русия, могат да доведат до решение. ЕС ще продължи да следва тези цели по всички налични канали, се добавя в съвместната позиция.

Според мнозина европейски представители поведението на Москва през последните дни не дава повод за оптимизъм. "Русия досега блокира всеки вариант за изход от кризата, всеки напредък към намаляване на напрежението и, както изглежда, иска да създаде ситуация, която да не можем да приемем", посочи в неделя германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер.

Европейски дипломати работиха усилено този уикенд, за да съставят списък на официални представители в Украйна, които поддържат Русия и които настояват за отделянето и евентуалното анексиране на Крим към Русия, след като в сряда агенциите съобщиха, че ЕС се е споразумял за формулировката на санкциите срещу Москва.

Дипломати казват, че страните членки са представили различни предложения в тази насока, така че да се състави общ списък за днешното заседание на 28-те външни министри на страните от ЕС, които ще вземат окончателно решение.

В този списък ще има вероятно военни представители, които са наредили на украинските военни да напуснат казармите си в Крим, и други, които са отговорни за действията за отцепването на Крим. От друга страна, дипломати казват, че от обхвата на евентуалните санкции за момента ще бъдат изключени икономически "играчи".

В зависимост от развитието на ситуацията в Москва и Украйна по-нататъшни санкции могат да бъдат приети по време на двудневната среща на върха на европейските лидери, започваща в четвъртък. На Европейския съвет в началото на месеца беше взето решение за суспендиране на разговорите с Русия по шорокообхватен икономически пакт и по споразумение за безвизови пътувания.

В случай че кризата се задълбочи, ЕС планира да подготви трето ниво санкции, определяни като причиняващи по-големи щети на Москва, тъй като са свързани с икономическите и търговските отношения. Държавните и правителствените ръководители на ЕС ще имат възможност да ги обсъдят на европейската среща на върха в Брюксел в четвъртък и петък.

Икономическите среди, най-вече в Германия, изразяват публично безпокойството си от такива санкции, тъй като русия е третият търговски партньор на ЕС. ЕС е третият по големина търговски партньор на Русия, главно заради газовите и петролните доставки, като ЕС е най-големият газов потребител на Русия.

Германия например получава 35% от необходимия ѝ природен газ от Русия. Русия в замяна на това купува всичко от Европа, от машини до коли. Така че за Русия Европа е най-големият търговски партньор. През 2012 г. износът на европейски стоки за Русия възлезе на 123 милиарда евро.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Германия подготвя планове за задължително носене на маски и отмяна на карантината след 19 април, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на документ на Министерството на вътрешните ...
  Новини Коронавирусната епидемия е "далеч от края" в Азиатско-Тихоокеанския регион и настоящите мерки за ограничаване на разпространението на вируса купуват време държавите да се ...
  Новини Най-малко 3 003 души са загинали в Съединените щати от Covid-19, според данни на CNN от данни на държавните здравни служби. Има най-малко 160 698 случая на коронавирус, които са открити и ...
  Новини Бившият италиански премиер Силвио Берлускони изпрати благодарствено писмо до руския президент Владимир Путин за съдействието му в борбата срещу пандемията. Това съобщи ТАСС."В ...
  Новини Общо 9 134 души вече са починалите в Италия от новия коронавирус (COVID-19), съобщиха италиаските власти. За последните 24 часа са починали още 969 души, като довчера починалите ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?