29 Март 2024 г. Петък

93% са "За" присъединяването на Крим към Русия

2014-03-16 21:55:01

Деветдесет и три процента от гласоподавателите са гласували за присъединяването на Крим към Русия на днешния референдум, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на екзит пол, проведен от Републиканския институт за политически и социологически проучвания по поръчка на агенция Криминформ сред над 200 избирателни района.

Седем процента са предпочели Крим да запази статута си и да остане част от Украйна.

Данните от екзит пола бяха публикувани веднага след края на вота. 

Окончателните данни от допитването се очаква да излязат утре сутринта.

 

Днес с референдум в Крим се избира между въпроса дали републиката да се присъедини към Руската федерация, или да усили автономията си, като върне конституцията от 1994 г., когато за кратко е имала и собствен президент.

Анкетата с кримските гласоподаватели на излизане от избирателните участъци е била проведена в повече от 200 секции от Републиканския институт за политически и социални изследвания.

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов приветства като "историческо решение" днешния вот на референдума в автономната република, предаде Франс прес, позовавайки се на негово съобщение в Туитър.

Данните от екзит пола свидетелстват за победа на Крим, посочи от своя страна вицепремиерът Темиргалиев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"93 процента за присъединяване към Русия и само 7 на сто за Украйна - това е победа! Ура!, подчерта той.

Избирателната активност е била над 85 на сто, обяви ръководителят на изборната комисия.

Кримският референдум се състоя, жалби няма, съобщи ръководителят на комисията по референдума Михаил Малишев.

Референдумът в Крим съответстваше на международните норми и изцяло отговаряше на демократичните процедури, заяви пред ИТАР-ТАСС ръководителят на мисията от международни наблюдатели Матеуш Пискорски от Полша.

"Наблюдателите стигнаха до извода, че всичко отговаря на необходимите стандарти", допълни представителят на Европейския парламент, гръцкият депутат Харалампос Ангуратис.

След приключването на вота близо 15 хил. жители на Крим се събраха на концерт на площад "Ленин" в центъра на столицата на Кримската автономна република. 

Върховният съвет на Крим утре ще оформи официалната молба за влизане в състава на Руската федерация, съобщи пред ИТАР-ТАСС първият вицепремиер на кримското правителство Рустам Темиргалиев. 

"Утре в 10 часа местно време започва сесията на Върховния съвет на Крим, на която ще се сумират резултатите от референдума и ще бъде оформена официална молба за присъединяване на Крим в състава на Русия", изтъкна Темиргалиев.

"Трябва да започнем политически процес за присъединяване към Русия, което ще изисква  решение на Държавната дума на Съвета на федерацията и на президент на Руската федерация", поясни той.

Делегация на Върховния съвет на Крим утре ще замине за Москва, за да работи с руския парламент по решаването на въпроса за влизането на Крим в състава на РФ, посочи пред Първи канал премиерът на Крим Сергей Аксьонов.

Референдумът, разкритикуван както от Киев, така и на Запад, се произведе в присъствието на руски войски, които контролират региона от две седмици заедно със сепаратистки милиции. 

"Русия ще уважи избора на жителите на Крим", увери президентът Владимир Путин в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел.

Той заяви отново, че референдумът е в абсолютно съгласие с международното право.

В същото време Белият дом обяви, че отхвърля референдума в Крим и определя действията на Русия като опасни и дестабилизиращи, предаде Ройтерс.

Според американското президентство Русия ще бъде изправена пред "все по-висока цена" заради военната интервенция и нарушаването на международното право. "Отдавна са отминали дните, когато светът спокойно ще стои безучастен, докато някоя страна със сила завладява територията на друга страна", се казва в съобщението.

Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жозе Барозу и Херман ван Ромпой пък разпространиха днес обща декларация, в която повториха становището на държавните и правителствените ръководители от ЕС, че референдумът за отделянето на Крим от Украйна е противоконституционен.

Референдумът е незаконен и неговият резултат няма да бъде признат, допълват Барозу и Ромпой. 

Според тях решението на украинската криза трябва да бъде постигнато при отчитането на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, в рамките на националната конституция и по международните стандарти. Единствено общата работа чрез процеса на дипломацията, включително с преки преговори между правителствата на Украйна и на Русия, могат да доведат до решение. ЕС ще продължи да следва тези цели по всички налични канали, се добавя в съвместната позиция.

Барозу и Ромпой повтарят, че осъждат непредизвиканото нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, и отново призовават Русия да изтегли въоръжените си сили до числеността им преди настъпването на кризата, като руските военни да останат в рамките на казармите. Барозу и Ромпой допълват, че утре министрите на външните работи от ЕС ще преценят предприемането на допълнителни мерки в съответствие с решенията на извънредния Европейски съвет от 6 март.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати