Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Май 29
Начало arrow Бизнес arrow Руската "Стройтрансгаз" и 5 български фирми избрани да строят "Южен поток"

Руската "Стройтрансгаз" и 5 български фирми избрани да строят "Южен поток"

  Print E-mail
2014-03-16 10:32:58
източник: money.bg

Консорциум между руската компания "Стройтрансгаз" и пет български фирми ще поемат строителството на българския участък на "Южен поток". Това съобщава изданието Mediapool, което е разговаряло с два независими един от друг източници. Новината идва дни след като Брюксел обяви, че отлага преговорите с Русия по "Южен поток", но българският министър на икономиката Драгомир Стойнев каза, че замразяване не значи спиране и работата продължава.

От възложителя на конкурса - проектната компания "Южен поток България" нито потвърдиха, нито отрекоха информацията, че за изпълнител е избран "Стройтрансгаз консорциум" ДЗЗД. Пред Mediapool от дружеството посочиха, че когато имат официална информация, ще я съобщят. От ресорното министерството на икономиката и енергетиката допълниха, че на този етап нямат какво да кажат. Заради изисквания за конфеденциалност по провежданата процедура е необходимо и съгласие от участниците в търга за да бъдат разкрити, обясниха от ведомството на министър Стойнев. ( Нещо като историята с решението на КЗК по случая с продажбата на "Булгартабак").

Така най-голямата строителна поръчка на страната - за над 3.5 млрд. евро, която, по думите на министър Стойнев, ще изправи на крака Северна България, е обвита в пълна тайнственост и мистерия.

Единствената официално съобщена информация от проектната компания до момента е, че в търга са участвали 11 кандидати, като до втория етап са били допуснати четирима.

Не е ясно как част от компаниите са осигурили изпълнението на условието за достъп до 500 млн. лв. кредитна линия или собствен капитал, тъй като три от петте български фирми са със сериозни финансови затруднения и банки разпродават активите им. По неофициална информация "Стройтрансгаз консорциум" е предоставил гаранции от руската банка ВТБ, но други източници на Mediapool твърдят, че гаранциите са от друга финансовата институция.

Моделът, по който ще се финансира българският участък от "Южен поток", предвижда 70% от средствата да дойдат чрез банкови заеми, за които все още не е ясно дали са осигурени.

Останалите 30% (около 1.05 млрд. евро), трябва да бъдат осигурени като собствени средства от "Газпром" и БЕХ. Тъй като БЕХ няма такива възможности, е договорен заем от "Газпром" в размер на 620 млн. евро, който ще се изплаща за срок от 22 години при лихва от 4.25%, според изявления на министър Стойнев на 31 октомври, когато бе направена символичната първа заварка на българска територия.

Въпреки уверенията на управляващите, че България няма да плаща нищо за строежа на "Южен поток" на своя територия, а проектът ще се финансира изцяло с руски заем, първите 191 млн. лв. български средства станаха факт през декември, когато "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) и "Газпром" са увеличили по толкова своето участие в капитала на съвместното дружество "Южен поток България" със средства от облигационната емисия на БЕХ от 500 млн. евро.

Петте български компании, които ще участват в изграждането на "Южен поток", са обединени в акционерно дружество "Газпроект Юг" с капитал от 50 000 лв. Всяка една от фирмите има равен дял от по 100 акции за по 10 000 лева, показва справка в Търговския регистър.

"Газпроект Юг"е вписано в началото на годината, след като предишният конкурс за изпълнител на проекта бе отменен през ноември без ясни обяснения. Срокът, в който можеха да бъдат подавани оферти за строежа на българското трасе на газопровода - всичко от проектиране на съоръженията, през доставка на тръби и оборудване до строителство, пускане на газопровода и обучение на персонала – бе до 10 януари – отново твърде кратък, за да предизвика съмнения за нагласен избор.

Друг проблем е, че окрупняването на всичко в една процедура лишава проектната компания от възможността да постигне конкуренция (оттам и по-ниски цени) при отделните дейности, ако това изобщо е цел за възложителя.

В българското обединение влизат "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг". От тях единствено ГБС има опит в изграждането на газопроводи, а три от фирмите са в тежко финансово състояние, притиснати от банки и липса на оборотен капитал.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини 68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или кафене, срещу 39%, ...
  Новини Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
  Новини Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява ...
  Новини Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив   ...
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?