25 Април 2024 г. Четвъртък

В Крим гласуват в референдум за присъединяване към Русия

2014-03-16 10:22:27

Близо 1,8 милиона жители на Крим днес избират дали черноморският полуостров да остане автономна република в Украйна, или да се присъедини към Русия. Референдумът е определян като исторически и от Русия, и от Запада, макар и по различни причини, отбелязва ДПА.

Гласуването в Крим започна, вотът е подкрепян от Москва, но Киев, САЩ и европейските лидери го обявиха за незаконен и в нарушение на украинската  конституция, посочва Ройтерс. Гласуването продължава до 20 ч. местно и българско време /19 ч. централно европейско време/. Гласува се в 1200 избирателни секции, посочва ДПА. Първите предварителни резултати от референдума ще бъдат известни малко след затварянето на избирателните секции. Окончателните резултати от вота, който започва в 8 часа, ще бъдат обявени в понеделник сутринта, посочва Франс прес.

Каквато и да е истината, гласуването едва ли ще произведе неочаквани резултати. Допитване, поместено в началото на седмицата на сайта севастопол.нюз, показа, че между 80 и 90 на сто ще гласуват на референдума за обединяване с Русия.

Ръководствата на Крим и на Русия настояват, че той е кулминацията на отдавнашните аспирации на населението, в по-голямата си част рускоезично, да се присъедини към Русия. Западните правителства и международните организации го осъждат като незаконен и нечестен.

 

Проучването е направено от Европейски политически изследователски център - неизвестна организация без собствен сайт, но резултатите до голяма степен съвпадат с изявленията на проруските лидери в Крим.

Шефът на местния парламент Владимир Константинов заяви в сряда, че очаква около 85 на сто да гласуват за обединение с Русия. При отсъствието на независими изследователи наблюдателите смятат, че етническите руснаци в Крим, които са около 60 процента от населението, ще подкрепят плана, срещу който са етническите украинци и татарите. Най-силно се противопоставят кримските татари - мюсюлманска етническа общност, която съставлява около 12 процента от жителите.

Татарите са били депортирани в Централна Азия от Сталин и им бе позволено да се върнат по родните си места едва в началото на 90-те години. Оттогава те силно подкрепят Киев. Лидерите им призоваха към бойкот на референдума.

Приет ще бъде отговорът, който събере подкрепата на повече от 50 на сто от гласувалите. Резултатите от референдума ще бъдат обявени на 17 март, съобщава ИТАР-ТАСС. Очаква се в Крим да пристигнат повече от 135 наблюдатели от 23 страни, включително от Израел, САЩ, Франция, Италия, България. Референдумът ще се отразява от над 2500 журналисти от цял свят.

Върховният съвет на Крим и градският съвет на Севастопол, който има специален статут, приеха на 11 март декларации за независимост, което според председателя на кримския парламент е било необходимо, за да се обезпечи легитимността на референдума.

След приемането на документа бе променено и името на републиката, като от него отпадна "автономна" и остана само Република Крим. Руски депутати казаха, че след гласуването Крим може да се присъедини като 84-ия обект на Руската федерация в срок от няколко седмици. 

Крим е отворен за журналисти, а акредитацията в пресцентъра  за днешния референдум за статута на полуострова е максимално облекчена, увери министърът на информацията на Автономната  република Крим Дмитрий Полонски, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Коментирайки информациите за инциденти с представители на медиите, Полонски призова да се съобщава на властите за всички такива случаи. Той обаче припомни, че трябва да се спазват  правилата за сигурност.

"Намираме се в много сложен период, постоянно очакваме провокации от страна на различни радикали и т.н. Затова молим журналистите да се отнасят към мерките за сигурност адекватно, да оказват сътрудничество на правоохранителните органи, така че те да изпълняват задълженията си", подчерта Дмитрий Полонски.

Той увери, че кримските власти ще следят правоохранителните  органи да не пречат на журналистите да вършат своята работа. Според Полонски в Крим има над 2500 журналисти от различни медии. (БТА)

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати