23 Април 2024 г. Вторник

Украйна спира преговорите ни за поевтиняване на руския газ

2014-03-15 13:04:21

Кризата в Украйна спира преговорите ни за намаляване на цената на руския природен газ за България, призна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред Дарик радио.

По думите му страната ни е имала големи очаквания от позитивен резултат от подобни преговори, но кризата налага промени в ситуацията. 

„Ние сме страна от Европейския съюз и трябва да се съобразим с това. Надявам се да не се мисли само за богатите страни, когато ЕС води преговори”, коментира Стойнев.

Ако отново бъде спрени доставките на природен газ заради украинската криза, загубите за икономиката ще бъдат 2 млрд. лева месечно, допълни енергийният министър. По думите му преките загуби ще бъдат 900 млн. лева на месец, но кумулативно за икономиката ни ще набъбнат повече от двойно.

„Засега нямаме никакви опасения за спирането на руския газ”, категоричен бе Стойнев, като допълни, че в момента се нагнетява и газ в Чирен - т.е. се извършват превантивни дейности срещу евентуално спиране на доставките.

Страната ни може да претърпи щети от кризата в Украйна и от гледна точка на туризма.

Драгомир Стойнев заяви, че в момента страната ни ще участва във всички изложения в Русия и Украйна за привличане на туристи, но трябва да се има предвид, че украинците ще изгубят покупателна способност заради кризата и може да преразгледат намеренията си да пътуват.

Проектът „Южен поток” е важен за икономиката ни и работата по него трябва да продължи, категоричен бе още енергийният министър. По думите му това е и позицията, около която са се обединили енергийните министри и еврокомисарят по енергетика в Брюксел. Стойнев бе категоричен, че работата на експертите по проекта не е спирала, въпреки че политическите преговори се бавят. Стойнев припомни, че освен за България проектът е много важен и за Италия, Австрия, Унгария, Словения, Хърватия, Гърция и Сърбия.

Според Драгомир Стойнев, за първи път президентът Росен Плевнелиев е демонстрирал „последователна политика” с посещението си в Катар и водените от него преговори. „Напълно реалистичен е газовият коридор Юг - Север, каза Стойнев. По думите му той не е идея на президента Плевнелиев, а на Висшеградската четворка.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати