19 Април 2024 г. Петък

6 часа преговори Лавров - Кери, Русия и САЩ с различия за Украйна

2014-03-15 10:06:43

Референдумът, който се организира в неделя в Крим, съответства на международното право и Устава на ООН, заяви днес руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, предаде Франс прес.

Бан Ки-мун и Путин са обсъдили "ситуацията в Украйна,  включително с оглед на предстоящия на 16 март референдум за определяне на статута на Република Крим", съобщи прессслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС. Двамата се договорили да продължат контактите си.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че все още се надява на дипломатическо решение на украинската криза, предаде Ройтерс. По време на среща с ирландския премиер Енда Кени в Овалния кабинет той повтори пред журналисти, че ще има последствия, ако Русия откаже да отхлаби хватката си върху Крим.

 

След среща, посветена на положението в Украйна между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров и 6-часови преговори в Лондон, стана ясно, че Русия и САЩ продължават да са на различно мнение за ситуацията в Украйна.

Кери каза, че САЩ и международната общност няма да признаят резултата от референдума в Крим, съобщи Ройтерс. "Ние смятаме, че референдумът противоречи на конституцията на Украйна, той нарушава законите и е нелегитимен", подчерта държавният секретар, цитиран от Ройтерс. Ако Крим гласува за отцепване, както се очаква, САЩ и ЕС смятат да наложат още в понеделник санкции на висши руски служители и бизнесмени, смятани за виновни за ескалацията на кризата и за действия срещу новото украинско правителство, добавя АП.

Кери каза, че е изложил в преговорите днес няколко идеи как да се зачита суверенитета на Украйна, като се вземат под внимание и руските тежнения. Той поискал също така Русия да обясни какво означава разполагането и придвижването на войски край Украйна. Според него ратифицирането от руския парламент на резултата от референдума би означавало задкулисно анексиране на Крим.

Лавров обаче даде да се разбере, че президентът Путин няма да вземе никакво решение преди референдума в неделя. Той потвърди, че Русия "ще признае резултатите от вота в Крим и добави, че въвеждането на санкции ще навреди на отношенията на Москва със западните партньори.

Сергей Лавров каза, че на Москва не й е необходима международна структура за обсъждане на отношенията й с Украйна. Лавров каза още, че Русия няма и не може да има никакви планове за нахлуване в Югоизточна Украйна.

Крим може да бъде приет в състава на Руската федерация като субект на федерацията още следващата седмица, заяви на пресконференция в Симферопол днес кримският премиер Сергей Аксьонов.

Запитан колко време ще отнеме процесът на влизане на Крим в Руската федерация, ако жителите го подкрепят в неделя, той отговори, че това ще отнеме максимум година, предаде Франс прес. "Що се отнася до приемането на нормативния акт, това ще се случи следващата седмица", заяви Аксьонов, предаде ИТАР-ТАСС.

"Мисля, че срокът на преходния процес ще бъде най-много до една година. Няма да имаме независимост, но аз смятам, че Крим трябва да влезе в Русия като субект на федерацията. Срокът на преходния период ще бъде около година, след което вече ще можем да се възползваме изцяло от всички процеси и изгоди на членството в Руската федерация", добави той.

Сепаратисткият проруски премиер призова и другите региони с рускоезично население в Източна Украйна да организират референдуми за присъединяване към Русия, предаде Франс прес. По думите му "новите власти в Киев са узурпирали властта и сега задушават изтока". 

Аксьонов прогнозира, че в референдума ще участват над 80 на сто от гражданите на Крим, имащи право на глас. Той изрази увереност,  че мнозинството ще гласува "за". Властите обаче не възнамеряват да преследват никого от поддържащите другото мнение, подчерта премиерът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати