19 Април 2024 г. Петък

Малайзийският пътнически самолет е бил отвлечен

2014-03-15 09:42:45

Според изводите на разследването за изчезването на малайзийския пътнически самолет, той е бил отвлечен от някой от пилотите или друго лице с летателен опит, заяви представител на малайзийското правителство, цитиран от Асошиейтед прес, предаде БТА.

Пожелалият анонимност източник участва в разследването. Той заяви, че засега не е установен мотив за отвличането и не е ясно къде е бил закаран самолетът.

Източникът заяви, че отвличането на самолета вече не е теория, а се потвърждава от данните на разследването. 
Сред тези данни са признаците, че комуникациите на самолета са били прекъснати целенасочено, посоката на полета и признаци, че самолетът е бил насочен така, че да не бъде прехващан от радари.

Комуникацията със земята на самолета Боинг 777 с 239 души на борда прекъсна по-малко от час след началото на полета от Куала Лумпур за Пекин на 8 март. 

Според радарни данни след потеглянето на североизток към китайската столица самолетът е сменил посоката и прекосил Малайзия в западна посока.
  
Малайзийският премиер съобщи, че според разследващите изчезването на самолета на малайзийските авиолинии миналата събота е резултат от преднамерени действия, съобщи Асошиейтед прес.

На пресконференция министър-председателят Наджиб Разак каза, че траекторията, по която е пътувала машината, говори, че някой умишлено го е върнал от маршрута към Пекин и той е прелетял над Малайзия, след което е бил отклонен в западна посока. 

Следователите потвърдиха, че самолетът, засечен от военен радар, е изчезналият от полет Ем Ейч 370 и че транспондерът му най-вероятно е бил дезактивиран, преди да достигне източното крайбрежие на Малайзия, допълни Разак.

Сега властите се опитват да проследят самолета по два възможни коридора - северен от границата с Казахстан и Туркменистан към Северен Тайланд, и южен от Индонезия до южния Индийски океан. Премиерът каза, че разширяването на зоната на издирвателните работи е основано на последни сателитни данни. 

"Ясно е, че търсенето на самолета навлезе в нова фаза. Надяваме се новата информация да ни доближи до намирането му, посочи Разак. Освен това ще фокусираме усилията си върху това кой и защо може да е установил контрол над самолета." Премиерът допълни, че засега не могат да бъдат потвърдени предположенията, че самолетът е бил отвлечен, и че все още се разследват  всякакви версии за причините за отклоняването му от маршрута.

Малайзийският премиер съобщи освен това, че издирвателната  операция в Южно китайско море, където за първи път е бил изгубен контактът на контролната кула с апарата, ще бъде преустановена и усилията ще се съсредоточат в Индийския океан.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати