27 Април 2024 г. Събота

Съдия, вечерял с Марио Николов вчера: Не го познавам, не съм от хората, които му решават нещата

2014-03-14 19:01:36
За какво си говорят съдия от Върховния административен съд (ВАС) и подсъдим по дело за източване на оперативна програма "САПАРД" в гръцки ресторант? Едва ли за средиземноморското меню, с което е известно заведението.

Подсъдимият е Марио Николов, срещу когото отново започнаха дела за пране на пари и източването на 7.5 млн евро от програмата САПАРД и съдия Петър Стоянов. Двамата са били забелязани в гръцкия ресторант "Yamas" на ул. "Дойран" № 15 в квартал "Белите брези" в столицата в четвъртък (13 март) вечерта, съобщи "Капитал".

Те са били настанени в крайното дясно сепаре от входа на ресторанта, точно под телевизора - място, което е отделено с бял параван от останалите маси и е единственото, което няма витрина към улицата. Марио Николов е стоял с гръб към стената, а съдията точно срещу него на маса за двама в полупразния ресторант.

Съдия Петър Стоянов отрече да е вечерял с Марио Николов, още по-малко в четвъртък и каза, че не се познава с Николов (вижте интервюто).


Ден по-рано Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за пране на 7.5 млн. евро по програма САПАРД на апелативния съд за ново разглеждане по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Това стана възможно след като един от прокурорите по делото Стойчо Ненков отказа да обжалва оправдателната присъда на апелативния съд. 

Интересна подробност е и че съдия Петър Стоянов (член на Висшия съдебен съвет в предишния мандат) е бил член на състава, който в края на миналата година присъжда на брата на Марио Николов - Петър Николов обезщетение за вреди в размер над 500 хил. лв.

С решението  от края на 2013 г. ВАС осъжда държавата да плати на фирмата "Лидерпак" ЕООД, свързана с брата на бизнесмена и подсъдим по делото "САПАРД " Марио Николов. Рекордната сума е обезщетение заради вреди, които фирмата "Лидерпак" ЕООД е претърпяла от действията на митническите власти плюс лихвите и направените съдебни разходи. Решението по дело 3614/2013 г. на Върховния административен съд е произнесено от съдиите Пенка Гетова, Сребрина Христова и Петър Стоянов.


На първа инстанция Административният съд в София отхвърля иска на "Лидерпак" ЕООД като неоснователен и недоказан. Казусът се точи от 2009 г.

"Дневник" търси Марио Николов през адвоката, който го защитава, но засега няма отговор.

Ето какво каза съдия Петър Стоянов за отношенията му с подсъдимия.

Познавате ли господин Марио Николов?

- Не, не, не. Освен от медиите.
 
Имаме ваша снимка с него да вечеряте?

- Не съм нито от хората в това, нито от хората, които му решават нещата, нито съм в състояние, нито мога да таковам.


А фирмата "Лидерпак" говори ли ви нещо?

- Не, не, не. 

Но сте били в състав за дело, по което е присъдено обезщетение заради вреди, които фирмата "Лидерпак" ЕООД е претърпяла от действията на митническите власти - над 500 хил. лв.


- Да, и ?

Ами това е фирма, свързана с брата на Марио Николов.


- О, о това пък още по-малко. Изобщо не съм виждал брат му, нямам понятие.

Добре, но пак да попитам познавате ли Марио Николов. На снимката вечеряте с него?

- Този човек не ми е никакъв. Не го познавам така отблизо. Иначе го знам, да. От много години.

Близки ли сте?


- Не, не.

А вчера вечеряли ли сте заедно?


- Вчера… о, не. Вчера не. Кога беше… веднъж съвсем случайно го бях срещнал, но вчера не.

Къде?

- В едно заведение на "Дойран".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати