19 Април 2024 г. Петък

Армията на Украйна: боен дух без шансове за победа?

2014-03-14 09:52:51

Първите хора в новото правителство на Украйна заявяват, че Русия вече е съсредоточила близо до източната украинска граница няколко десетки хиляди свои войници. Украинската армия се готви за война, макар че от нейното състояние може да се направи извод, че тя няма да може да стане някакъв важен фактор в разрешаването на руско-украинската криза, пише Виктор Нехезин от руската редакция на Би Би Си.

„Днес руските войски продължават да се намират по продължение на източната граница на Украйна, постоянно увеличават присъствието си. Въоръжените сили на Украйна от своя страна са приведени в пълна бойна готовност“, съобщи тази сутрин първият вицепремиер на Украйна Виталий Ярема. 

Буквално часове по-късно същото, но със свои думи, повтори секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана /СНСО/ Андрий Парубий. 

Руската армия е на два-три часа от Киев, предупреди шефът на СНСО. 

Макар че в ситуация на външна заплаха привеждането на своите войски в бойна готовност е логична стъпка за държавата, въпросът доколко украинската армия действително е готова за бой, остава открит. 

„Само тактика и боен дух“

В руската преса се говори за абсолютната неспособност на армията на Украйна да противостои на хипотетична руска агресия. Украинските експерти като цяло не оспорват това, но не по-малко трезва и остра оценка на собствените въоръжени сили изрази самият шеф на военното министерство на Украйна. 

Пред Върховната рада този вторник и.д. министър на отбраната Игор Тенюх посочи точната численост на подразделенията на сухопътните войски, които са в бойна готовност – 6 000 души.

„Въоръжените сили на Украйна имат само тактика и боен дух – каза Игор Тенюх. - Приведохме всички въоръжени сили в степен на бойна готовност в съответствие с плана за учения. Но статистиката е разочароваща“. 

Тенюх заяви, че по негови данни край границата с Украйна са съсредоточени вече до 200 000 руски войници. Шефът на СНСО Парубий направи на следващия ден по-скромна оценка – около 80 000. И двете числа обаче са десетки пъти по-високи от броя на украинските войници, които са реално способни да влязат в бой с евентуален противник. 

10 пъти повече и с 20% по-нови

Като численост армията на Украйна, която отстъпва на руската по този показател, е все пак една от най-големите в Европа.

 

Допреди пет години тя наброяваше над 200 000 войници, но след това Украйна напълно премина към професионална армия, отменяйки наборната служба, и в дългосрочна перспектива планира да намали армията си до 100-120 хиляди души. 

„В момента реалната численост е някъде около 175 000 души“, уточнява киевският експерт, директор на военните програми на „Център Разумков“ Николай Сунгоровски. 

Това обаче е целият личен състав на армията. Военнослужещите от тях са по-малко от половината. 

По официални данни от министерството на отбраната на Украйна ВВС на страната наброяват от 20 000 до 25 000 военнослужещи, военноморските сили – не повече от 15 000, а сухопътните войски /както във вторник съобщи самият Игор Тенюх/ в момента наброяват 41 000 души. 

Тези данни се потвърждават от руския военен експерт Александър Голц. 

„Въоръжените сили на украинската армия са някъде в рамките на 80-90 хиляди военнослужещи, максимум. От тях 40 000 са сухопътните войски. Руските въоръжени сили са 10 пъти повече. Не говоря за наситеност с военна техника, за това, че в Русия военната техника все пак беше обновена. Казват, че имаме 80% стара техника, но все пак 20% нова! В Украйна и това го няма. Затова мисля, че по бойни възможности те са несъпоставими“, смята руският експерт. 

Киевският експерт Николай Сунгоровски е по-малко категоричен. 

„Ако руската армия е затънала в проблеми, да кажем, „до шията“,  то у нас отдавна е „до над главата“. Те имат възможност да финансират техническата модернизация на въоръженията си – не с такива темпове, както биха искали, но все пак по-добре от Украйна. В това отношение ние изпитваме сериозни трудности“, призна Сунгоровски. 

Сили за бързо реагиране

Николай Сунгоровски предполага, че споменатите от Тенюх 6 000 украински войници и офицери, които са във фактическа, а не условна бойна готовност, са така наречените войски за бързо реагиране. 

„Има такива /войскови съединения/, които се привеждат в бойна готовност за три дни например. Има такива, които се привеждат в бойна готовност за седмица, други – за месец“, обясни Сунгоровски. 

От тази гледна точка разочароващите за украинците резултати от проверката на бойната готовност на армията не са нещо изключително, а само потвърждават това, което е записано в устава. 

Времето за разгръщане на силите за бързо реагиране на всяка армия е от три до седем денонощия, затова обявената от министерството на отбраната на Украйна проверка най-вероятно само е е потвърдила изпълнението на нормативите за този род войски. 

За подготовка за бойно действие за останалите войски се изисква значително повече време и много често доокомплектоване /числеността на армията в мирно време винаги се залага с „дефицит“/. 

Поправяне на „стратегически грешки“

Очаква се Върховната рада да приеме в четвъртък закон за създаване на Национална гвардия, а също да обяви частична мобилизация /законът за Националната гвардия беше приет по-рано днес от Върховната рада – бел. ред./.

„Призоваваме всички, които наистина искат да служат на Украйна, да се присъединят към Националната гвардия“, обяви шефът на СНСО Андрий Парубий. 

Парубий дори посочи създаването на гвардията като приоритет номер едно за украинските власти и побърза да заяви, че украинските подразделения са готови да отразят нападения по всяко направление. Той посочи и приблизителния брой доброволци, готови да влязат в гвардията – около 40 000. Там ще се приемат само хора с опит във военната служба. 

Не бива обаче да се забравя, че Националната гвардия се създава на базата на вътрешните войски, а функцията за защита на страната е отговорност на първо място на редовната армия, припомня Сунгуровски. А тя самата също фактически трябва да се създава отново. 

„Ние по същество създаваме нови Въоръжени сили – заяви във вторник и.д. министър на отбраната Игор Тенюх. - През предишните години бяха допуснати редица стратегически грешки. Ние никога не сме разглеждали опасност от страна на Русия“. 

Украинската армия никога не е предвиждала да воюва с Русия, съгласен е московският експерт Александър Голц. Той обаче не е съгласен, че въпросът трябва да се поставя по този начин – макар че в момента заплахата от интервенция изглежда както никога досега реална. 

„Разбираемо е, че такава задача, ако тя бъде поставена, ще доведе до пълно изтощение на всички ресурси на и без това отслабената украинска икономика. Затова въпросът според мен е поставен некоректно. Много страни в света не могат да противостоят на руската армия. Но това абсолютно не означава, че те трябва да се готвят за война с Русия. Точно както и Русия не бива да използва военна сила спрямо други страни“, смята Голц. 

Украйна не може да разчита на благоприятен изход в случай на реален военен конфликт с Русия. Николай Сунгоровски обаче настоява, че положението на украинската армия не е толкова безнадеждно. 

„Отбраняващата се страна никога не разкрива възможностите си напълно. Според основните принципи на военното изкуство, за да бъде спечелено сражението, нападащата страна трябва 5-6 пъти да превишава отбраняващата се и по технически, и по числен състав. Нека пробват за сформират такава армия“, заключава украинският експерт. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати