27 Април 2024 г. Събота

Европарламентът одобри правилата за защитата на туристите, избрали пакетна почивка

2014-03-13 16:20:11
Туристите, които сами избират отделните услуги от пакетните почивки, продавани в интернет или другаде, се нуждаят от допълнителна защита, тъй като е малко вероятно при сега действащите правила те да получат същите компенсации като тези, които са закупили своята почивка от традиционните туристически агенции, смятат членовете на Европейския парламент.

Промените в законодателството, приети от Европейския парламент в сряда, целят да гарантират помощ за туристите, които не могат да се приберат от чужбина у дома заради фалит на туристическа агенция или на авиокомпания. Промените защитават туристите от рязко увеличение на цените на туристическите пакети или резки промени в часа на полетите и ясно дефинират правата им при "непредвидени" обстоятелства.

Сега действащите правила на ЕС в сферата на пакетните почивки датират от 1990 г. Оттогава онлайн продажбите и нарастването на броя на евтините полети промениха значително начина, по който туристите планират и плащат за своите почивки. И днес много продавани онлайн почивки и екскурзии не са обхванати от законодателството и туристите рискуват да се озоват в ситуация, в която нямат ясни законови права.

Промените в директивата ще разширят определението за пакетни почивки, като включат в обхвата му повечето видове туристически пътувания, които представляват комбинация от различни елементи като самолетни билети, настаняване в хотел и използване на кола под наем. Евродепутатите настояват също, че туристите трябва да бъдат изрично информирани преди сключването на договора, ако тяхното организирано пътуване не представлява пакетна услуга и не предлага същото ниво на защита.

"С промените в определенията за пакетни и свързани туристически пътувания напълно се изясни какво точно представлява пакетната почивка. Пътуващите ще трябва да бъдат информирани за техните права и как ще бъдат компенсирани в случай на нужда. Промените в директивата предвиждат високо ниво на защита на потребителите и високо ниво на информираност", заяви докладчикът Ханс-Петер Майер (ЕНП, Германия).

Туристите ще могат да се приберат, ако организаторът на пътуването им фалира, докато са на почивка. Ако е възможно, пътниците трябва да могат да продължат пътуването си, преди да се приберат у дома.

Ако пътниците са възпрепятствани да се приберат у дома навреме заради "неизбежни" и "непредвидени" обстоятелства като природни бедствия или терористична атака, туристическите фирми трябва да организират настаняване за тях при сходни условия с първоначалната резервация или алтернативно да заплатят за престой до пет нощувки до 125 евро за нощувка, ако не могат или не искат да направят необходимата резервация.

Гласуването на първо четене в сряда осигурява на новия Европейски парламент мандат за преговори със страните членки за постигането на окончателно съгласие по текстовете от директивата.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати