19 Април 2024 г. Петък

Да изчезнеш... в демокрацията

2014-03-13 09:59:37

Над 80 от общо 132 села във Видинския регион имат под двеста жители и са пред изчезване, сочи статистиката. Част от тях се очаква в близките години да бъдат заличени от картата на България.

Видинският регион е един от тези, в които има най-голямо обезлюдяване наред с областите Габрово, Велико Търново и Враца. Във Видинско е и най-високата смъртност, а в допълнение голяма част от хората предпочитат да емигрират в чужбина.

Област Видин е с най-малко население в страната - малко над 99 000 души. През последните десет години населението тук е намаляло с близо 24% или с 31 000 души, съобщи пред БТА директорът на териториалното статистическо бюро Емилия Лазарова.

Причините за това са отрицателният естествен прираст, изселването на населението вътре в страната и не малък процент емигрирали в чужбина.

Силно влошена е й възрастовата структура - само 15 на сто от жителите са на възраст до 18 години и ако този процент е близо до средния за страната, то 26 на сто от населението на областта е на възраст над 65 години, отчита още статистиката.

Най-малкото село в областта е Шипикова махала в община Бойница и е с население от двама жители. Това е и първото село, което се очаква първо да изчезне.

В село Каниц и Граничак живеят съответно девет и десет души. В Каниц няма ток и вода и хората носят вода с кобилица от чешмата, строена през 1924 г. Къщите са изоставени и се рушат.

В Граничак пък има 10 жители, а в Бояново - 11.

В последните две години от картата на България поради липса на жители бяха заличени две села във Видинско - село Халовски колиби и село Бостаните.

Обезлюдяването на Видинския край е тенденция в последните години, коментират експертите и отчитат факта, че областта е най-бедната в Европейския съюз.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати