Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Дек 5
Начало arrow България arrow Да изчезнеш... в демокрацията

Да изчезнеш... в демокрацията

  Print E-mail
2014-03-13 09:59:37
източник: dnes.bg

Над 80 от общо 132 села във Видинския регион имат под двеста жители и са пред изчезване, сочи статистиката. Част от тях се очаква в близките години да бъдат заличени от картата на България.

Видинският регион е един от тези, в които има най-голямо обезлюдяване наред с областите Габрово, Велико Търново и Враца. Във Видинско е и най-високата смъртност, а в допълнение голяма част от хората предпочитат да емигрират в чужбина.

Област Видин е с най-малко население в страната - малко над 99 000 души. През последните десет години населението тук е намаляло с близо 24% или с 31 000 души, съобщи пред БТА директорът на териториалното статистическо бюро Емилия Лазарова.

Причините за това са отрицателният естествен прираст, изселването на населението вътре в страната и не малък процент емигрирали в чужбина.

Силно влошена е й възрастовата структура - само 15 на сто от жителите са на възраст до 18 години и ако този процент е близо до средния за страната, то 26 на сто от населението на областта е на възраст над 65 години, отчита още статистиката.

Най-малкото село в областта е Шипикова махала в община Бойница и е с население от двама жители. Това е и първото село, което се очаква първо да изчезне.

В село Каниц и Граничак живеят съответно девет и десет души. В Каниц няма ток и вода и хората носят вода с кобилица от чешмата, строена през 1924 г. Къщите са изоставени и се рушат.

В Граничак пък има 10 жители, а в Бояново - 11.

В последните две години от картата на България поради липса на жители бяха заличени две села във Видинско - село Халовски колиби и село Бостаните.

Обезлюдяването на Видинския край е тенденция в последните години, коментират експертите и отчитат факта, че областта е най-бедната в Европейския съюз.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. ...
  Новини На пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".Заседанието имаше две точки. Едната бе обсъждане на указа на президента, а ...
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?