25 Април 2024 г. Четвъртък

Глоба за пищяща аларма и възможност за повече санкции с камерите на КАТ, прие парламентът на първо четене

2014-03-13 09:50:00
Със 108 гласа "за", 31 "против" и 47 "въздържал се" депутатите приеха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, които въвеждат глоба за пищяща аларма и повече възможности за санкции с камерите на КАТ.

Измененията, внесени в края на ноември миналата година от правителството, са близо 50-ата му поправка от 1999 година насам.

Депутатите отхвърлиха друго предложение за поправка на закона за движение по пътищата - на ГЕРБ, което предвижда лицензиране на автосервизите за извършване на определени дейности, от което според управляващите ще пострадат малките сервизи.

Приетите на първо четене промени прецизират налагането на глоби за нарушения, установени с камери, ограничават възможността коли с български номера да са собственост на чужденци, живеещи извън страната, въвеждат глоба за включваща се без повод аларма и създават режим за санкциониране на притежателите на автомобили с регистрация в страни от ЕС.
 
Ако промените бъдат приети и на второ четене, записи от мобилните камери в колите на полицията вече ще могат да се използват за налагане на глоби за повече нарушения, не само за превишена скорост, но и за неправилно изпреварване, паркиране на забранено място, минаване на червено, шофиране в BUS лентите и т.н. В края на януари тази година обачеВърховният административен съд да реши, че камерите на КАТ по пътищата могат да бъдат само стационарни и следва, че мобилните камери трябва да бъдат премахнати.

Друга новост е, че електронният фиш не е нужно да бъде подписан от длъжностно лице. Въвежда се и срок за издаването му – три месеца след заснемане на нарушението.
 
Въвежда се глоба от 20 до 150 лева за собствениците на автомобили, чиято аларма се включва без основателна причина или издава сигнали, наподобяващи тези на пътните превозни средства със специален режим на движение. Така за това провинение ще се налага същата санкция като за неправилен престой или паркиране и управляване на технически неизправно превозно средство.
 
С промените в закона се цели да се спре практика граждани на страни от ЕС да шофират коли с български номера, които са купили у нас. Ако текстовете бъдат приети, преди прехвърлянето на собствеността на превозно средство на лице без адресна регистрация в България ще трябва да се прекрати регистрацията му у нас и да се върнат номерата. За нарушаване на това изискване ще се налага глоба от 300 лева.
 
Въвежда се и изискване до месец от придобиването на ново моторно превозно средство то да бъде регистрирано в местната община. Сега законът предвижда две седмици за предоставяне на копие от договора за покупко-продажба. За нарушение на новия текст глобата става 150 лв. Новост е и изискването в общината да се регистрират и купените в чужбина автомобили, дори ако те остават с чуждестранните си номера.
 
Промени в закона отменят и задължителния кръвен тест при установяване на шофиране след употреба на алкохол. В зависимост от желанието на водача може да се признаят данните на т.нар. дрегери, които анализират концентрацията на алкохол в издишания въздух.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати