20 Април 2024 г. Събота

САЩ изненадващо отвориха стратегическия петролен резерв

2014-03-13 07:35:04
За пръв път от 1990г. насам САЩ спешно отварят петролния си резерв за т.нар. пробни продажби. Обемът, който излиза на пазара, е символичен - 5 милиона барела от две хранилища, които ще са на разположение от 14 март, петък.

От министерството на енергетиката казват, че тестовете са планирани от месеци насам и целта е да съвпаднат със седмиците, в които няколко рафинерии спират работа за редовна годишна профилактика.

Но според няколко анализатори това е ясен политически сигнал от президента Барак Обама към Русия, че, ако поискат, САЩ и партньорите им могат да свалят цените на световния пазар и да лишат Москва от съществени приходи.

След новината цените веднага паднаха, като тези на американския суров петрол се понижиха с повече от 2%. Това е най-сериозното поевтиняване от два месеца насам, подпомогнато и от данни, че петролните запаси в САЩ са се увеличили значително. Сортът Брент се стабилизира на около 108 долара за барел, а американските петролни фючърси поевтиняха с над 2 долара до ниво от 98 долара за барел.

След руската интервенция в украинската автономна република Крим няколко конгресмени и сенатори настояха САЩ да увеличат износа на природен газ и петрол, за да намалят зависимостта на Европа от руски енергийни източници.

"Заради драматичното увеличаване на местното производство на петрол, се случиха значителни промени в системата", обясни Бил Гибънс, говорител на министерството на енергетиката на САЩ. По думите му тестът бил нужен "за правилна оценка на капацитета на системата в случай на прекъсвания". Американската система от тръбопроводи, традиционно ориентирана за вкарване на петрол от Мексиканския залив, се наложи да бъде "обърната" в обратната посока - износ на юг на новото изобилие от т.нар. нетрадиционен петрол от места като полетата в Северна Дакота.

Анализатори казват, че Обама изглежда по-склонен от предшествениците си да използва стратегическия резерв и вече го направи веднъж през 2011г. при войната в Либия.

Въпросът е, ако той е искал да изпрати политическо предупреждение към Путин, дали този резерв е достатъчно голям и дали ефектът не се намалява от законите, които все още забраняват значителен износ на американскси петрол. 

Смята се, че в огромни подземни пещери американците държат петрол, достатъчен да замести вноса за нуждите на голямата икономика в продължение на 80 дни. Съществен факт е, че рафинериите по брега на Мексиканския залив са настроени за по-тежък сорт петрол и се нуждаят от внос, включително от Саудитска Арабия и понякога дори от Русия.

Доминик Чирикела от нюйоркския Energy Management Institute казва, че не бива да се преувеличава в допускането, че това е предупреждение към Русия. Според него това може да е само част от една по-голяма система, в която много по-силен сигнал може да изпрати Международната агенция по енергетика, представляваща петролните запаси на 28 държави, включително САЩ и по-голяма част от Европа.

Предупреждението на Обама

В сряда Обама предупреди Русия, че ако Москва не промени действията си спрямо Украйна, Западът ще бъде принуден да я накара да плати висока цена за това.

"Въпросът сега е дали Русия е способна военно да доминира рdйон от нечия друга държава, да организира светкавичен референдум и да пренебрегва не само украинската конституция, но и украинското правителство, обединило партии, които исторически са били противници", каза той след среща с украинския премиер Арсений Яценюк.

Американският демонстрира решително подкрепата си за новата власт в Киев като разговаря с Яценюк в Овалния кабинет. Москва не признава новата власт в Киев и твърди, че тя е нелигитимна и екстремистка.

След това Обама каза още, че един нормален демократичен процес в Украйна с течение на времето би дал на руснаците по-голямо влияние в страната. "В ход е конституционен процес и няколко вида избори, които могат да се проведат в неговите рамки и така да се стигне до различни договорки с Крим. Но това не може да се случи, когато в главата ти е опряно дуло."

Яценюк каза, че правителството му има воля и готовност да разговаря с Русия за Украйна, но че страната "е и ще бъде част от западния свят". "Ние се борим за нашата свобода, борим се за независимостта си, да суверенитета си и никога няма да се предадем"Господин Путин, разрушете тази стена - стената на изнудване и военна агресия".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати