20 Април 2024 г. Събота

ЕС се споразумя за формулировката на санкциите срещу Русия

2014-03-12 22:03:58
Държавите - членки на Европейския съюз, се споразумяха за формулировката на санкциите срещу Русия, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на черновата на документа. Санкциите ще включват замразяване на авоари и забрана за пътуване за отговорните за нарушаването на суверенитета на Украйна.

Документът от седем страници описва в подробности ограничителните мерки, които ще бъдат предприети срещу Москва, ако тя не прекрати намесата си в Крим и не се съгласи на преговори с помощта на международни посредници за прекратяване на кризата в Украйна.

Ако документът бъде одобрен от външните министри на ЕС на срещата им в понеделник, това ще бъдат първите санкции, наложени от ЕС срещу Русия след края на студената война, отбелязва "Ройтерс". Това би било признак за сериозно влошаване на отношенията между Изтока и Запада, допълва агенцията.

Мерките са били координирани със Съединените щати, Швейцария, Турция, Япония и Канада, за да може да се гарантира, че "мрежата от санкции" е възможно по-тясна и ефективна.

"Държавите членки трябва да предприемат съответните мерки, за да предотвратят влизането или преминаването през териториите си на хора, отговорни за действия, които застрашават териториалната цялост, суверенитет и независимост на Украйна", гласи първият член на документа.

Вторият член включва замразяването на сметки и икономически ресурси на тези, които са отговорни за действията, които застрашават единството на Украйна.

Текстът е бил одобрен по т.нар. мълчалива процедура, според която нито една държава - член на ЕС, не е възразила на предложените формулировки до предварително указания час (13.00 ч. българско време). Външните министри на ЕС ще се съберат в Брюксел в понеделник, за да гласуват официално документа.

Въпреки че е готов с формулировката на санкции, ЕС продължава да работи по уточняване на списъка с лица, които ще бъдат засегнати от санкциите, посочва "Ройтерс".

Във вторник в Лондон представители на Великобритания, САЩ, Италия, Франция, Германия, Швейцария, Полша, Турция и Япония са се събрали, за да обсъдят този въпрос, но не са приключили със съставянето на списък. Дискусиите продължават и списъкът ще бъде готов до понеделник, каза пред агенцията източник от ЕС.

Източници от ЕС твърдят, че руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров няма да бъдат сред лицата, срещу които ще бъдат наложени санкции, за да се запазят отворени каналите за комуникация с Москва. Санкциите ще обхванат приближени на Путин в службите за сигурност и армията, както и членове на руския парламент.

Ако Москва не се поддаде на този натиск, ЕС е готов да предприеме следващи стъпки, които може да включат оръжейно ембарго и други търговски ограничения, посочва "Ройтерс". Може да бъдат наложени санкции и на самия руски президент.

И докато в ЕС, изглежда, има единодушие за налагането на санкции, включително съгласие от изразяващата опасения Германия, има притеснения за ответната реакция на Русия, коментира агенцията. Европа разчита на Русия не само за вноса на газ, но има редица големи европейски инвестиции в Русия, като европейски банки са отпускали и заеми, които могат да станат лесна мишена за руските власти.

Въпреки рисковете обаче дипломати от ЕС вярват, че санкциите са единственият начин Москва да бъде принудена да преговаря.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати