29 Март 2024 г. Петък

"Развитие на човешките ресурси" и "Наука и образование" вземат 90 млн. евро

2014-03-12 16:56:41

За сметка на Оперативна програма "Добро управление", която е намалена с около 90 млн. евро, има увеличение на други две оперативни програми. 80 млн. евро са насочени за заетост по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и 10 млн. евро към Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" за образование. Това заяви вицепремиерът Зинаида Златанова, предаде БГНЕС.

Общият ресурс за следващите седем години (2014 - 2020) по седемте Оперативни програми е общо е общо 7,422 млрд. евро. По механизъм за свързване на Европа са предвидени 406 млн. евро. Общият ресурс за Европейско териториално сътрудничество е 165 млн. евро, за Фонд за подпомагане на най-нуждаещи се лица – 104 млн. евр , а за обща земеделска политика и обща политика по рибарство е 7,6 млрд. евро.

Финансовото разпределение на средствата от ЕС за периода 2014 – 2020 по Оперативни програми е съответно - по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" – 1,612 млрд. евро, по ОП "Околна среда" 1,494 млрд. евро, по ОП "Региони в растеж" – 1,351 млрд. евро, ОП "Иновации и конкурентоспособност" – 1,202 млрд. евро, по ОП "Развитие на човешките ресурси" - 895 млн. евро, ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" - 583 млн. евро и по ОП "Добро управление" - 285 млн. евро.

Средствата по ОП" Транспорт и транспортна инфраструктура" ще бъдат насочени за ж.п. транспорт – инфраструктура и подвижен състав, пътища – магистрали, пътища І-ви клас, метро - инфраструктура и подвижен състав и интермодални терминали.

Средствата от ОП "Околна среда" са за води – пречиствателни станции и ВиК, отпадъци – системи за (разделно) събиране на отпадъци, оползотворяване, завод за боклука на София, Натура 2000 и биоразнообразие, защита от наводнения, Опазване на въздуха.

Финансовият ресурс за ОП "Региони в растеж" е за енергийна ефективност – публични и жилищни сгради, болници, ВУЗ-ове, училища, детски градини, градска среда – благоустрояване, опазване и развитие на културно-исторически паметници, пътища 1, 2 и 3-ти клас, градски транспорт.

Ресурсът по ОП "Иновации и конкурентоспособност"Развитие на човешките ресурси" ще бъдат финансирани мерки за заетост – посреднически услуги, обучения, стажове, предприемачество; мерки за качествени социални и здравни услуги, деинституционализация на деца и възрастни; подкрепа за институциите и партньорите в сферата на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването. По ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" средствата ще СА насочени за развитие на науката; развитие на качествено образование на всички нива; намаляване на ранното отпадане от училище и образователна интеграция на малцинствени групи; учене през целия живот. Ресурсът по ОП "Добро управление" ще е за комплексно административно обслужване и намаляване на административната тежест, управление на човешките ресурси в администрацията и съдебната система, електронно управление – е-здравеопазване, е-образование, е-обществени поръчки, е-митници и е-идентификация, е-правосъдие.

По Програмата за развитие на селските райони са предвидени 2,339 млрд. евро, като те ще отидат за биологично земеделие, животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство, основни услуги за хората - здравеопазване, образование, публична инфраструктура – пътища, ВиК, стартова помощ за предприемачество, диверсификация.

източник: expert.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати