26 Април 2024 г. Петък

ЕС готви санкции срещу САЩ заради следенето

2014-03-12 16:28:40

Европейският парламент обмисля да отреже САЩ за трансатлантическото споразумение в областта на търговията и инвестициите, в случай че не бъде прекратено масовото наблюдение от страна на американската Агенция за национална сигурност.

Днес евродепутатите приеха резолюция, която е резултат на 6-месечното проучване на програмата за наблюдение на шпионската служба. Тя бе подкрепена с 544 гласа, 78 гласуваха „против", а 60 се въздържаха. Това е и единственото до момента международно разследване на масовото наблюдение, осъществявано от Вашингтон.

Народните представители решиха, че ЕС трябва да спре споразумението за обмен на банкови данни със САЩ, както и предаването на лични данни от ЕС към дружества, установени в САЩ. Те дори предложиха установяването на нова законова рамка, която да регламентира обмена на лична информация отвъд Атлантика в съответствие с европейските правила.

Мнозинството се обедини около тезата, че борбата срещу тероризма не може да оправдае тайното и незаконно масово наблюдение, и дори заплаши със спиране на двустранното сътрудничество в борбата срещу този род заплахи, докато грубото погазване на закона не бъде преустановено.

„Разкритията на Едуард Сноудън ни дадоха възможност да реагираме. Надявам се, че ще успеем да превърнем тази реакция в нещо положително, което да продължи и в мандата на следващия парламент - законодателство за защита на данните, с което всички да се гордеем", заяви докладчикът по темата Клод Морайс.
Той защити работата на компютърния специалист, разкрил пълните мащаби на следенето на електронните комуникации и призова страните членки да обмислят осигуряването на международна правна закрила за други лица,сигнализирали за подобни нарушения.

В резолюцията бе упоменато, че Европа трябва да развива своите собствени „облачни" ИТ-услуги в областта на кибер сигурността и криптирането, за да се гарантира по-високо ниво на защита на личните данни.

Проучването на Комисията за граждански свободи по темата с наблюдението от страна на НСА започна през септември 2013 година.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати