26 Април 2024 г. Петък

Преглед на по-важните теми от печата днес

2014-03-12 07:44:32

Санкции срещу Русия са самоубийство за нас. Кой ще дойде да почива в курортите ни, ако в морето има бойни кораби", пита Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Вчера излязоха данните от националната статистика, от които се вижда, че Русия е най-големият ни търговски партньор за 2013 г. Стокообменът ни с Русия, която изтласка Германия от първото място на икономически партньор, е 10,5 млрд. лв.", посочва Велев пред "Стандарт".

"Ние сме категорично против всякакви икономически санкции срещу Русия, Украйна или Крим. Защото от санкциите ще пострада най-силно България. Никой от всичките членове на ЕС и на НАТО няма да претърпи такива щети, каквито може да понесем ние. А България е равноправен член на тези организации и най-малкото не е честно ние да плащаме всичко. Затова не трябва да се снишаваме и да чакаме някой друг да ни реши проблемите. На военнопромишления комплекс и на ястребите и от двете страни трябва да им се вземат микрофоните."

"Да предположим, че на Путин се отдаде да отдели завинаги Крим от Украйна. Той ще получи Крим, но ще загуби Украйна за много десетилетия, което ще предизвика мощна националистическа реакция срещу Москва. Украинците определят своята идентичност чрез земята си. Путин извършва огромна грешка", изрази позицията си американският политолог Збигнев Бжежински, давайки отговор на кореспондент от "Фигаро".

В интервюто си за "24 часа" днес министър Кристиан Вигенин доизяснява позицията на България към Кримската криза. "Ако някой очаква военни действия срещу Русия, това не е сериозно. България ще бъде сериозно засегната, ако се стигне до икономически санкции спрямо Русия. Не знаем какъв би бил отговорът на Москва, затова полагаме усилия да се върнем на полето на дипломацията", подчерта министър Вигенин.

Търговските вериги ще предложат на правителството да се въведе европейският модел за саморегулация у нас. Идеята е на национално ниво да има независима структура, подобно на омбудсмана, която да решава спорове с доставчици. Това сподели за "24 часа" Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

10,4 млн. лв. ще плати Министерският съвет на застрахователната компания "Лев инс". Плащането се появи в бюджета на администрацията на МС за тази година. От "Лев инс" не бяха открити за коментар. Застрахователната компания ще получи парите като пропуснати ползи за недаден лиценз при управлението на Иван Костов, след като е успяла да осъди държавата, припомня "24 часа".

С 9,52% да се увеличи цената на ВиК услугите от 1 юли 2014 г. е предложила "Софийска вода" на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Новата цена , която иска дружеството, е 1,932 лв. с ДДС, разясни изп. директор Мариана Итева, цитирана от "Телеграф".

Три хеликоптерни площадки, както и най-дългият тунел в Европа и втори по големина в света ще бъдат построени по трасето на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя уточни, че площадките, както и 65-километровият участък Благоевград - Сандански, ще служат за реакция при извънредни и аварийни ситуации в някой от двата големи тунела. Проектната скорост на трасето ще е 120 км, но от фирмата изпълнител на проекта заявиха, че магистралата фактически ще допуска движение със скорост от 130 км в час, уточнява "Новинар".

Днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще бъде обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай на летището във Варна. Той е призован да се яви в 11 ч в Столичното следствие, където трябва да му бъде повдигнато обвинение, пише "Труд". Разследването срещу Сидеров е образувано, след като в началото на януари той обиди френски дипломат, направила забележка на шумната група атакисти в самолета от София за Варна, след това е ударил пасажер, намесил се в защита на дамата, а накрая наранил и полицай, опитал се да предотврати по-нататъшни саморазправи.

Българският патриарх Неофит припадна в олтара на църквата "Св. Ирина" в Истанбул по време на светата литургия, с която се закриваше заседанието при Вселенския патриарх Вартоломей, пише "24 часа". В понеделник дядо Неофит се препънал и паднал до светия престол пред дискоса и светата чаша малко преди главите на поместните църкви да изрекат Символа на вярата в края на службата.

Заради лоши показатели по отношение на върховенството на закона България може да се окаже пред изпитания за членството си в Европейския съюз. Това произтича от представения във вторник от Европейската комисия нов механизъм, който ще гарантира зачитането на принципите на правовата държава и върховенството на закона в страните - членки на Европейския съюз. Той ще функционира подобно на наказателните процедури, а като крайна мярка може да активира и чл.7 от Договора за ЕС, който позволява на Европейския съвет с квалифицирано мнозинство да лиши от право на глас дадена страна, т.е. да суспендира членството й, пише "Капитал Daily". "През последните няколко години при всяка заплаха или потенциална такава за върховенството на закона в държава членка всички институции се обръщаха към комисията като към арбитър, от който се иска да предприеме действия. Днес ние въвеждаме необходимите инструменти, за да можем да действаме, за да защитим нашите граждани от заплахи за върховенството на закона в нашия съюз.

Затова новият инструмент за гарантирането на това върховенство ще се прилага, ако съществува сериозна и системна заплаха за него в която и да е държава членка", каза зам.-председателят на ЕК Вивиан Рединг, комисар по въпросите на правосъдието. Така България, за която в продължение на седем години след приемането й в ЕС продължилите мониторингови доклади вместо подобрение отчитат задълбочаваща се тревожна тенденция по отношение на законността, може да се окаже сред първите, към които новият механизъм би могъл да бъде приложен.

Конкурси за директори на 7 ДКЦ-та, един медицински център и Втора градска ще обяви Столичният общински съвет (СОС). Решение за това трябва да бъде взето на днешната сесия на градския парламент в София. Ще се търсят управители на 2-ро, 3-то, 8-о, 10-о, 13-о, 14-о и 16-о ДКЦ и на Медицински центърI. Те трябва да имат образователно-квалификационна степен магистър по медицина, дентална медицина и квалификация по здравен мениджмънт или по икономика и управление в здравната сфера, прави уточнение "Монитор".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати