26 Април 2024 г. Петък

Танов отрича до дупка за натиск по случая с Мишо Бирата

2014-03-11 17:32:19

Бившият директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов отрече, че върху него да е оказван натиск, за да не извършва проверка в пивоварната на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата.

Това стана при изслушването му в парламентарната анкетна комисия, която проверява случая с оповестения разговор между него и бившия премиер Бойко Борисов.

 

Пред депутатите в комисията Танов обясни, че през 2009 г. на базата на анализ е взето решение за проверка на всички данъчни складове за производство на бира, спирт и горива.

 

Проверките пък показали, че в почти всички данъчни складове има нарушения. Той уточни, че във въпросния склад за производство на бира е констатирана кула за производство на спирт.

"Това е тежко акцизно нарушение и според закона трябва да бъдат предприети мерки по отнемане на лиценза", посочи Танов, цитиран от БТА. По думите му след отнемане на лиценза са започнали атаки и обвинения за това, че той е отнет неправомерно.

Бившият митнически шеф разказа, че е бил викан на среща при премиера заедно с министъра на финансите (Симеон Дянков - бел.ред.). По думите му тогава министър-председателят е възложил на министъра на финансите да изясни случая.

"След срещата аз изисках материалите по преписката, явявах се в кабинета на министъра на финансите, защитих тезата си, че лицензът е правомерно отнет", каза той.

"Въпросният разговор, за който аз категорично заявявам, че не е идентичен с проведения, а е сглобен от няколко разговора, е по повод проверка, след като съдът връща лиценза на данъчния склад", заяви Ваньо Танов.

Той подчерта, че целта на Агенция "Митници" не е била да отнеме лиценза, за да спре производството.

"Отнемането на лиценза беше като крайна мярка с цел - когато са свършили морковите да се използва тоягата и фирмата да се приведе в съответствие със закона", отбеляза Танов.

Председателят на парламентарната комисия Йордан Цонев заяви, че има съмнения за това, че върху бившия директор на митниците е оказван натиск.

"Съмненията са, че на Вас ви е било наредено да не бъдете толкова настойчив и прецизен, колкото сте бил", каза Цонев.

"Не е оказван натиск върху мен да не извърша проверка. За мен премиерът беше въведен в заблуждение и тъй като аз съм някакъв директор на агенция, за премиера е по-лесно да вярва на президента, който твърдеше, че ние сме отнели неправомерно лиценза. И той каза така - аз съм поел ангажименти, че никой няма да бъде бутнат и няма по политически причини да бъде преследван", отговори Ваньо Танов.

Той подчерта, че не е провел нито една среща с бизнесмен "на четири очи" и в случаите, когато някой е идвал при него по определен въпрос, той е нареждал на срещата да присъстват и ресорните директори в митниците. По думите на Танов Мишо Бирата е ходил в агенцията, но не помни кой друг е присъствал на срещата им.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати