20 Април 2024 г. Събота

Чужденци ще купуват BG земи, ако са живели 3 г. у нас

2014-03-11 17:28:06

Земи ще могат да придобиват чужди физически и юридически лица, които са пребивавали непрекъснато или са установени в България повече от три години, непосредствено предхождащи годината на сключване на сделката. Това записаха депутати в приетите на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи по предложение на депутати от БСП.

Това става, след като Конституционният съд отмени преди време наложения от парламента мораториум за купуване на земи от чужденци до 2020 г., което стана по искане на „Атака”.

Мораториумът беше наложен, въпреки че договорът за присъединяването към ЕС предвижда в седемгодишен срок да отпаднат всички ограничения за придобиване на земя от граждани на ЕС, а срокът изтече на 1 януари тази година.

 

Решението на КС беше очаквано от депутатите, защото и те признаваха, че приемат мораториум, който ще бъде отменен поради еднозначната клауза в договора с ЕС.

Приетите днес промени в закона предвиждат фирмите с регистрация по българското законодателство по-малко от три години да могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерно дружество са пребивавали непрекъснато 3 години у нас.

Купувачите ще трябва да представят пред нотариуса декларация за произхода на средствата за придобиване на земята, ако са физически лица, а фирмите - документ, доказващ произхода на средствата за придобиване на земята.

В закона вече се предвижда пасищата и ливадите от държавния и от общинския поземлени фонд да се отдават без търг на собственици или ползватели на животновъдни обекти, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на БАБХ, пропорционално на техния брой и съобразно вида и местообитанието им. За да не се счита това за държавна помощ, в законопроекта е предвидено то да се извършва по пазарни цени.

Пасищата и ливадите, които не са отдадени на животновъдите, ще могат да се предоставят чрез търг и на лица, които поемат задължението да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати