29 Март 2024 г. Петък

Янукович от Русия: Опитват се да разпалят гражданска война!

2014-03-11 13:46:33

Сваленият от власт президент на Украйна Виктор Янукович обвини новите власти в Киев в опит да разпалят гражданска война. Янукович каза това на пресконференция, която даде в град Ростов на Дон в Русия. 

По думите му против него са били предприети терористични действия. Янукович добави, че които и да са органи на властта, които ще бъдат сформирани в Киев, няма да са легитимни. 

Виктор Янукович смята да поиска от Върховния съд и Конгреса на САЩ оценка за действията на американското държавно ръководство, засягащи Украйна, по-специално за намерението да й бъдат отпуснати един милиард долара.

"Според собствените си закони вие нямате право да отпуснете тези пари", обърна се той към властите във Вашингтон, като се позова на конституцията на САЩ, която забранява да се отпуска финансова помощ на правителството на която и да било държава, чийто законен президент е бил свален.

Янукович подчерта, че изборите, насрочени за 25 май „от кликата, завзела властта чрез преврат“, са „нелегитимни и незаконни, не са в съответствие с конституцията на Украйна“. Янукович обърна внимание, че изборите ще се „проведат в обстановка на тотален контрол от страна на екстремистките сили“. 

По думите му зад завесата на уж законно правителство в Украйна „действа банда ултранационалисти и неофашисти, които се целят вече и в президентския пост. „Със сила те превземат органите на местно самоуправление, уволняват ръководството на милицията и службата за сигурност. Не само в центъра, в Киев, но и по места“, посочи Янукович. 

„Помислете, те /силите, дошли на власт в Киев/ искат да поставят армията под знамето на Бандера и да разпалят гражданска война! Те искат да включат бойци на националистически организации във въоръжените сили. Да им дадат оръжие в ръцете“, каза Янукович.

Той се обърна към „покровителите на тези тъмни сили на Запад“. „Ослепели ли сте, изгубили сте паметта си, забравили сте какво е това фашизъм?“, каза Янукович. 

Янукович беше категоричен, че според него той остава единствения легитимен президент на Украйна, както и върховен главнокомандващ. „Не съм прекратил правомощията си, жив съм, не са ме отстранили по реда, предвиден от конституцията на Украйна“, каза Янукович.

Той заяви намеренията си да се върне в Киев, когато това позволят обстоятелствата.

 

„В момента на преврата не съм напускал територията на Украйна. В онези дни спрямо мен се опитаха да приложат терористични действия. Веднага щом обстоятелствата позволят, а този момент няма да го чакаме дълго, аз ще се върна в Киев“, заяви Янукович пред журналистите. 

Янукович опроверга слуховете, че е болен. Той заяви, че е жив, но изпитва дълбока тревога от събитията в Украйна. “Тъй като в Украйна за мен се разпространяват всякакви слухове, искам да кажа, че съм жив. Макар че не мога да кажа, че се чувствам добре, защото не мога да гледам случващото се в Украйна без страшна тревога“, заяви той. 

На 28 февруари Виктор Янукович даде пресконференция също в Ростов на Дон. Тогава той определи отстраняването му от Върховната рада от длъжност като спектакъл. Посочи още, че не е признал и няма да признае законите, приети „по насилствен начин в парламента“. „Не съм ги подписал, което означава, че тези закони не са били приети“, каза Янукович. 

Ден по-рано – на 27 февруари Виктор Янукович се обърна към руските власти с молба за осигурят личната му безопасност в Русия. Той посочи, че по негов адрес се чуват заплахи за физическа разправа. В отговор източник от руските власти заяви, че безопасността на Янукович в Русия е осигурена. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати