28 Март 2024 г. Четвъртък

30% от работещите българи – под прага на бедността

2014-03-11 08:58:59

30% от работещите живеят под прага на бедността", цитира "Сега" проучване на фондацията на ЕС, която следи качеството на живот. Данните са за 2012 г., а България отново е на последно място по доходи и производителност в ЕС.

В страната ни през 2012 г. всеки е изработил средно по около 12 000 евро от БВП. За сравнение - в Норвегия сумата е 145 000 евро.

Изводът - българите получават най-ниските заплати в Европа, но са и с най-ниска производителност на труда. Средното годишно възнаграждение на работещите у нас е около 6200 евро годишно, което ни поставя на последното място в общността.

Сумата включва заплатата на работника и социалните вноски от страна на работодателя. Това може да обясни разликата с данните от националната ни статистика - синдикатите изчислиха, че средната брутна годишна заплата през 2012 г. е била 9191 лв., а според НСИ за последните три месеца на 2012 г. средната заплата е била 789 лв.

"Правителството потърси подкрепа с ритуална среща с медиите", коментира "Сега". Пламен Орешарски и лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан се опитаха да убедят главните редактори и журналисти на повечето национални медии в добрата кондиция на кабинета.

Ритуалната среща, продължила около 2.5 часа, с наименованието "Открито управление" се оказа разширена пресконференция, в която основната дума имаха управляващите.

Най-честите коментари след разговора бяха, че Орешарски, Станишев и Местан са използвали формата като генерална репетиция за предстоящите дебати около евровота.

"24 часа"По 1250 евро пряка субсидия ще получават малките земеделски производители, които обработват до 10 декара от тази година.

Изданието съобщава и за внесената в Народното събрание подписка с искане за референдум за изборната реформа, подкрепена от над 550 000 имена. Внасянето на подписката бе осъществено от ръководителя на Инициативния комитет за нея проф. Георги Близнашки.

Президентът Росен Плевнелиев поиска допитване за задължителното, електронното и мажоритарното гласуване. По закон референдумът трябва да се проведе в 4-месечен срок – стига проверка да докаже, че данните на участниците в подписката са истински. За да може резултатът от референдума да е задължителен за властите, бюлетини трябва да пуснат не по малко отгласувалите на предишните избори, или поне 3 632 953 души. Ако гласуват поне 20% от тях, парламентът ще е длъжен да разгледа въпроса, без референдумът да предизвика задължителен ефект.

Нова война за пушенето ще се разрази в парламента, предвижда "Труд". Очаква се депутатското предложение за либерализиране на забраната за пушене на цигари на закрито да бъде направено до края на месеца. Новата идея е свързана с промяна, която да разреши тютюневия дим само в нощни заведения и игрални зали. С темата се занимава депутатът Хасан Хаджихасан от ДПС.

Кифлите от магазина, вафлите, сухите пасти и всички останали дълготрайни сладки и соленки от магазина могат да доведат до инфаркт и инсулт, обяснява "Монитор". Причината е, че трансмазнините, с които те са приготвени, увеличават нивата на лошия холестерол, затлачват кръвоносните съдове с плаки, те започват да се пукат, а при запушването им може да се стигне до удар в мозъка или остри сърдечни пристъпи. Това стана ясно по време на дискусия за вредата от тези съставки, която се проведе в София.

"Дума"Искат обозначение на храните с трансмазнини". Най-много от вредната съставка има в шоколади, вафли и тестени закуски. Ето защо по най-бързия начин в България трябва да започне обозначаване по опаковките на продуктите, съдържащи трансмастни киселини и хидрогенирани мазнини. За това настоя евродепутатът и лидер на НДСВ д-р Антония Първанова по време на кръгла маса "Има ли трансмазнини в българските храни".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати