24 Април 2024 г. Сряда

ГЕРБ предаде на Близнашки 500 хил. подписа за референдума

2014-03-10 09:46:59
Председателят на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов оповести чрез личния си профил във "Фейсбук", че е предал над 500 хил. подписа на проф. Георги Близнашки, който оглавява инициативния комитет за събиран на подписка за референдум.

Ако автентичността на събраните подписи се потвърди, ще означава, че над половин милион души искат да се проведе национално допитване за изборните правила.

"Днес се срещнах с председателя на Инициативния комитет за провеждане на референдум за изборните правила проф. Георги Близнашки. В централата в присъствието на колеги предадохме на проф. Близнашки над 500 хиляди подписа, какъвто ангажимент ГЕРБ пое пред комитета и българските граждани", пише Борисов.

Вчера проф. Близнашки съобщи, че оглавявания от него комитет е събрал около 550 хиляди. От екипа му потвърдиха пред "Дневник", че подписите, предоставени от Борисов, са част от обявената вече обща бройка. Така от акцията на Борисов и съобщението му в социалната мрежа днес се разбира, че инициативният комитет за референдума е събрал няколко хиляди подписа, а структурите на ГЕРБ по места са осигурили по-голямата част от подписите.

По закон парламентът може да бъде задължен да свика национално допитване, ако това поискат 500 хиляди граждани. Тепърва обаче предстои проверка за автентичността на подписите.

В понеделник в 16.30 ч. след шествие от Софийския университет "Св. Климент Охридски" до Народното събрание, подписите ще бъдат внесени в парламента.

От изявленията на политици от левицата могат лесно да се извадят "опорните точки" на управляващите - че няма как проверката да се направи бързо, че е съмнително колко бързо са събрани толкова много подписи, че трябва да се провери дали това не е правено "по служебна и  партийна линия" и "през главата на гражданите". С всички тези аргументи управляващите уверяват, че референдумът не може да се проведе заедно с изборите за Европейски парламент на 25 май т.г.

Сроковете

След внасянето на събраните подписи парламентът има три месеца общо, за да провери достоверността им в ГРАО и да се произнесе с насрочване за референдум. Така законовият срок за депутатите да се произнесат е най-късно началото на юни, а евроизборите ще са на 25 май.

Датата за допитването се определя с указ на президента и тя не може да бъде по-рано от два месеца и по-късно от три месеца от обнародването на решението на парламента за свикване на референдум. Само ако парламентът се произнесе за броени дни през март, което е малко вероятно като се знае позицията на управляващите, има шанс допитването да е заедно с евроизборите в края на май.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати